II.ročník hasičského pětiboje–TELČ 2003

Autor: Petr Klimeš (petr.klimes@jchl.cz), Téma: Ostatní, Zdroj: Mirek Horký
Vydáno dne 06. 06. 2003 (5518 přečtení)




V sobotu 31. května 2003 se uskutečnil na požární stanici v Telči (JI) II. ročník hasičského pětiboje. Soutěž pro profesionální hasiče podmínkami připomínající náročnost práce při zásahu.

Hasič kompletně oblečený v zásahovém oděvu, s dýchacím přístrojem a ochranou přilbou startuje deset metrů od výcvikové věže. Jeho úkolem je vynést dvě hadice \"B\" do druhého podlaží, zde je odložit, vyklonit se z okna a vytáhnout na laně 20 kg závaží. Poté seběhnout z věže, přejít lávku a pomocí úderů palice přemístit v traverze 80 kg závaží. Následuje transport figuríny ze simulovaného požáru na 30 metrů, kde ji odloží, uchopí dvě zavodněné hadice \"C\" s uzavíratelnou proudnicí, natáhne je na vzdálenost 30 metrů a proudem vody přes okno srazí sklopný terč (uhasí požár), který vypne časomíru.

 

Soutěže se zúčastnilo 32 profesionálních hasičů z 10 požárních stanic z celé ČR. Vítězství z minulého ročníku obhájil Martin Kodys z PS Telč, časem 1:43:53, na druhém místě se umístil Kamil Krejcar z CPS Jihlava (1:48:44), třetí místo Josef Volfšic z PS Telč (1:55:57), čtvrté místo Viliam Klein z CPS Jihlava (1:56:25), páté místo Antonín Holub z CPS Valašské Meziříčí (2:02:27).

V kategorii družstev se sčítaly časy třem hasičům z příslušné stanice. Z vítězství se radovala PS Telč (Martin Kodys, Josef Volfšic, Petr Maslák), před CS Jihlava (Kamil Krejcar, Libor Havlíček, Viliam Klein), třetí místo obsadila PS Velká Bíteš (Jaroslav Jurný, Pavel Štursa, Zdeněk Řezáč), čtvrté místo CPS Valašské Meziříčí (Antonín Holub, Jaroslav Sadílek, Petr Olšák), páté místo PS Uherské Hradiště (Petr Šesták, Přemysl Duda, Tomáš Zámečník).

Všichni zúčastění soutěžící obdrželi diplomy, věcné ceny, udělali hromadné foto a slíbili si, že se za rok, koncem května,  v Telči, na III. ročníku hasičského pětiboje - TELČ 2004 opět setkají.

 

Společné foto