Návrat extraligy do Trnova

Autor: Roman - Radíkov (romik@firesport.cz), Téma: Extraliga ČR
Vydáno dne 23. 05. 2004 (3346 přečtení)




V roce 1997 naposledy pořádali trnovští hasiči extraligu, tehdy ještě na nástřikové terče. Loni si zkusili Top Fifteen Cup - soutěž pro vybraná družstva, která si mohla vyzkoušet zdejší dobře připravený trávník. Teplota se v neděli pohybovala okolo 5 stupňů Celsia.

     Narozdíl od soboty Slunce skoro nevysvitlo, naopak se soutěžící museli vyrovnávat s častými přeháňkami a některá družstva dokonce s kroupami. Pořadatelé ale připravili závodní dráhu výborně, což zaručilo stejné podmínky pro všechny družstva.
Úvod soutěže zahájilo družstvo Letohradu Kunčic a opět pěkným útokem srazili terče v čase 18,42s. Musím podotknout, že nebylo jednoduché běhat v takové zimě a tím byly poznamenány snad všechny útoky. Již včera naznačil slibně rozběhnutý avšak nedokončený útok Mistřic (kvůli technické závadě), že mají natrénováno a dnes se představili časem 18,32s. Jedenáctí startující borci z Petrovic přitáhli i přes nepřízeň počasí nejvíce diváků k trati. Proti včerejšku zamíchali sestavou na postu levého proudaře, kde se vrátil Lukáš Hons. Bohužel bez tréninku po zdravotních problémech nebyl jeho výkon optimální a ani podruhé nedosáhli na extraligové body. Rovněž reparát po technických problémech mašiny obdobně jako Mistřice složili nadmíru úspěšně domácí borci z Trnova. Představili se na domácí půdě v dobrém světle a zaslouženě vyhráli časem 18,21s. Dobrou formu do úvodu sezóny potvrzuje Žďár, který časem 18,48s bral 7. místo a průběžně 3. příčku v bodování extraligy. S tradiční sedmnáctkou odstartoval Radíkov a druhým místem si odvezl 17 bodů a čas 18,31. Plumlov zřejmě dlouho do noci probíral taktiku na nedělní závod, což se vyplatilo, protože zaběhli 18,41s. Výkon družstva Bašnic z prvního závodu nebyla rozhodně náhoda, protože si ve druhém kole polepšili o jednu příčku a získali 4. místo.

     Soutěž žen zahájily Výčapy a jako jediné předvedly bezchybný útok s dosaženým časem 17,69s. Ostatní družstva se nevyvarovala drobných chyb, což je stálo cenné desetiny. Druhou příčku si odvezly děvčata Opatovic z okresu Přerov. Bronzovou příčku obsadily Kunovice, které dosáhly čas 19,64s. Poslední startující družstvo Staré Vsi mohlo ještě ohrozit vedoucí Výčapy, ale prasklá hadice na levém proudu znamenala nedokončený útok.

     Hasiči z Trnova připravili dobře nejen trať, ale i hodnotné ceny pro většinu zúčastněných družstev. Bohužel účast jen domácího družstva v kategorii mužů z okresu Rychnov nad Kněžnou je smutným faktem. Družstva z okolí mají jedinečnou příležitost změřit síly s nejlepšími družstvy nebo se jet tzv. přiučit, tak jak jsme to kdysi dělali my.Bohužel této možnosti nevyužívají. Na druhou stranu startovní pole bylo nabité zvučnými jmény a bylo se stále na co dívat. Doufám, že se sejdeme v Trnově i příští rok, ale za lepšího počasí.

Hasičskému sportu zdar!