Skandál na 3. kole PV ligy v Nivě

Autor: Martin Ošťádal (sdhkrumsin@seznam.cz), Téma: Prostějovská liga
Vydáno dne 19. 07. 2004 (5167 přečtení)




V sobotu 3. července 2004 se konalo v Nivě 3. kolo Prostějovské ligy v požárním útoku.

Začátek soutěže byl plánován na 12:30 hod. Trať je travnatá, pod základnou jsou betonové panely. V Nivě bývá pravidlem, že se chodí ze dvou základen. Letos to ovšem nebylo třeba. Soutěže se zúčastnilo pouze 12 družstev mužů a 4 družstva žen. Tento závod býval vždy jedním z nejlepších na Prostějovsku, ale to už dávno není pravda. Loni zde byly velké problémy s rozhodčími, letos jsme mohli zjistit už na nástupu, že nikdo z rozhodčích nevěděl, co jsou to pravidla Prostějovské ligy. Jak se již stává tradicí, nedorazil ani žádný delegát z okresního sdružení. Ale to nejlepší nás teprve čekalo.

Z favoritů se jako první postavil na start Horní Štěpánov. Béčkař kousnul spoj do mašiny a tak ke vzteku ostatních soutěžících začala voda kropit celý náběh. Tlak vody v proudnicích byl velmi slabý, takže kluci neměli šanci shodit terče. Přesto chtěli útok za každou cenu dokončit. Při způsobu bodování Prostějovské ligy není ani divu. Mašina v těchto chvílích hodně trpěla. Jenže pak se ozvala rána a stroj ztichl. Pak se stalo něco, co nemá obdobu snad na žádné soutěži v celé republice. Strojník zjistil, že má plné čerpadlo kamení!!!! Skandál byl na světě. Extraligová družstva Plumlova a Krumsína odmítala riskovat poškození svých strojů. Plumlov si začal pomalu balit věci. Pořadatelé na žádost soutěžících vylili káď. Dno kádě bylo plné bláta a kamení!!!!

Zklamání kluků Horního Štěpánova bylo obrovské. Nikdo z pořadatelů se jim ani neomluvil.

Po výměně kádě mohla soutěž pokračovat. Na start šel Plumlov B posílený o extraligové proudaře Tašunku a Radima a také o strojníka Richarda. Ten zkušeně počkal s vodou na natažená béčka a proudaři v pohodě, i když s prostřikem, srazili terče v čase 19,93 s. Tento čas nakonec znamenal celkové 2. místo. Pak šel na start další favorit a lídr průběžného pořadí ligy, družstvo z Krumsína. Z vypůjčeným proudařem z Dětkovic se také taktizovalo, strojník počkal s vodou a čas 19,96 znamenal třetí místo a zisk 9 bodů do ligy. Nejlepší výkon dne předvedl Sychotín z okresu Blansko a zaslouženě s odvezl pohár za 1. místo časem 19,55 s.

V kategirii žen zvítězily domácí ženy z Nivy. Čas 22,80 s stačil v klidu na první místo. Druhé byly Soběsuky, vedoucí družstvo průběžného pořadí. Nedařilo se holkám z Krumsína, které v novém složení sice útok dokončily v hezkém čase kolem 23 s, ale byly diskvalifikovány za nesešroubované savice. Bylo to asi jediné pravidlo z propozic PV ligy, které si pořadatelé dokázali vybavit...