VC v Bezuchově plná rekordů

Autor: Jan Skopalík (jan.skopalik@seznam.cz), Téma: Velká cena OSH Přerov
Vydáno dne 22. 07. 2004 (4110 přečtení)




Následující den po okresním kole - 13. července pokračovala VC dalším závodem, a to soutěží \"O putovní pohár SDH Bezuchov\". Zabezpečení ze strany organizátorů bylo na jedničku stejně jako minulý den, trať neutrpěla po předešlém \"řádění\" hasičů vážnějších vad na kráse a počasí bylo opět slunečné. Prezentovalo se 24 družstev mužů a 10 družstev žen.

Diváci kolem trati utvářeli bouřlivou atmosféru a jako první se postavil na start domácí Bezuchov. V posledních letech se Bezuchovu doma daří jen v sudých letech. Kdo po časech 19,16 z roku 2000 a 19,22 z roku 2002 čekal další pěknou devatenáctku, uhodl. Bezuchov předvedl výborný výkon a časem 19,24 hodil rukavici ostatním družstvům.
Jako první se ji pokusilo zvednout 4. družstvo z Hlinska, které zde loni skončilo druhé (loňští vítězové ze Šarov, okr. Zlín letos nepřijeli). Nevím jak na ostatní družstva působí výroky komentátorů těsně před startem, ale z Hlinska po nich zdá se spadne veškerá nervozita (tímto bych chtěl poděkovat Ing. Čočkovi a jeho \"výřečnosti\" za vtipné komentování s nadhledem po celou dobu závodů). Předvedený útok v čase 18,92 (PP 18,59) byl nejen osobní rekord Hlinska, ale i první letošní čas pod 19 sekund předvedený na VC družstvem z okresu Přerov.

Další velice pěkný pokus předvedly 9. Paršovice, ale špatné rozvržení sil bylo vidět jak na běhu levého proudaře, tak i na výsledném čase 19,90, jenž mohl být i o nějakou to půl sekundu lepší. Po nich se pokusily prolomit letošní smůlu kluci z Výklek. Výsledkem byl pěkný útok, zakončený zakleknutím proudařů s vodou za zády a sražením terčů vyrovnaným sestřikem 18,90 L.P. a 18,95 P.P. znamenající průběžné druhé místo a další osobní rekord.

Třináctku ve startovním poli zvolily Valšovice a určitě to nebyla špatná volba. Útok na hranici jejich možností a výsledný čas 19,12 znamenal tuším další osobní rekord a průběžné 3. místo. Škoda jen prostřiku na L.P., protože pravý proud měl sestříknuto v čase 18,50.

Vedoucí družstvo celkového pořadí - Olšovec vůbec nedorazilo kvůli zranění rozdělovače z předešlého dne, které si způsobil špatným došlápnutím při seskoku z kladiny. K posunu na první místo toho mohl využít Milenov, rozdělovač však zaspal na základně a Milenov tak skončil bez bodů.


Oblíbenou 17náctku zvolil Radíkov. Letošní první útok ve VC jim však nevyšel zcela dle představ a čas 19,14 (P.P. 18,43) znamenal až 4. místo.

Zamíchat pořadím na čelních místech mohly ještě Milotice, mírný prostřik na levém proudu však znamenal čas 19,38 a konečné 5. místo (P.P. 18,80).

Traťový rekord Radíkova 18,04 na této náročnější trati z roku 2002 sice zůstal nepokořen a nikdo tak si nepřipsal k štědrým cenám finanční bonus za překonání tohoto limitu,soutěž přesto ukázala, že v Přerovském okrese je konkurence v kategorii mužů opravdu veliká.
V kategorii žen se jako první na start postavily loni zde stříbrná děvčata z Býškovic. Loňské postavení nepotvrdily a Čas 23,74 byl téměř o 3 sekundy horší než loni.  Jako druhé zaútočily loňské vítězky z Opatovic, držitelky traťového rekordu s časem 19,62. I jejich útok byl ale v porovnání s loňskem horší a časem 21,36 obsadily celkové 3. místo. Jako 4. se postavily na start děvčata z Hlinska a ukázaly, že stejně jako muži mají chuť vítězit. Dosažený čas 19,31 znamenal celkové první místo a nový rekord tratě.


Na druhém místě pak skončily děvčata z Podhoří, které posunuly své osobní maximum na hodnotu 20,53.