6. kolo VC Blanenska ve Žďáře

Autor: Aleš Havelka (havelka@email.cz), Téma: Velká cena Blanenska v PÚ
Vydáno dne 23. 07. 2004 (3385 přečtení)




Náročná trať s velkým převýšením prověřila síly všech soutěžících. V traťových rekordech zvítězili muži z Černovic a ženy ze Žernovníku.

 Oproti loňskému roku, kdy byl závod ve Žďáře posunut na konec září, se letos sešli borci na žďárském kopci v klasickém červencovém termínu. Na soutěžící čekalo úmorné vedro a jedna z nejtěžších tratí celé VC. Běhá se po asfaltové silnici se značným převýšením, základna je vzhledem k trati otočena více po směru. Úhel náběh - výběh je asi 120°. Težkou trať doplňují nekompromisní terče z Němčic.

Netradičně soutěž zahájili muži. Dost velkým zklamáním byla slabá účast mimookresních družstev. Z celkového počtu 27 družstev byla jen 3 z jiných okresů. Další raritou soutěže bylo to, že všechna družstva svoje útoky dokončila, což je vzhledem k náročnosti tratě pozoruhodné.
Jako druzí na start nastoupili muži ze Sebranic a po drobném prostřiku zastavili časomíru na solidních 21,15s (levý dokonce 20,52s). Jako pátí zaútočili muži z Němčic. Jak jsem psal již v předchozích komentářích, kluci se zlepšují závod od závodu.Tentokrát časem 20,66s brali bronz. Hned další v pořadí startoval Žernovník a za Nemčicemi zůstal i po sestřiku. Čas 20,74s je zařadil na 4.místo. Jako devátí vyběhli proti kopci muži z Černovic a nenechali nikoho na pochybách o tom, proč vedou VC. Levý proudař jako první sestříkl pod 20s (19,81s). Bohužel na pravém terči se čas zastavil 3 setiny nad 20. Tento nový rekord bohatě stačil na 1.místo. Další zajímavé boje svedla družstva startující kolem 20.místa. První z této skupinky odstartovali borci z Bělče. Kluci předvádějí útoky jak přes kopírák. Tentokrát časem 20,45 vybojovali 2.místo a díky tomu se posunuli na 2.místo i v bodování VC. Fantastický útok předvedli kluci z Horního Poříčí. Kopcovité tratě jim vyhovují (1.místo v Přívratu) a to předvedli i ve Žďáře. Levý proudař jako první v historii pokořil na této trati 19-ti sekundovou hranici (18,98s)Bohužel Prďa si na pravém proudu vybral slabší den a sestříkl v 20,84s a bylo z toho 5.místo.S 23 odstartoval Sychotín. Na levém proudu to byl třetí a poslední čas pod 20s (19,98s) Bohužel pravý proudař měl díky přivřenému kohoutu na R později výstřik a tak dokončili útok s časem 21,07s.
 V kategorii žen zahajovaly stejně jako loni domácí. Letos jim ovšem útok nevyšel jak by si představovaly a z loňského 1.místa to letos bylo místo předposlední. Další v pořadí odstartovaly ženy ze Žernovníku a časem 21,44s (levý dokonce 20,48s) vylepšily rekord trati zaslouženě si odvezly 1.místo a plný počet bodů. Jako páté odstartovaly ženy z Černovic. Útok se podobal tomu žernovnickému (pravý terč 20,72s). Levá proudařka ovšem potřebovala ke splnění svého úkolu trochu více času (22,05s). I s tímto časem děvčata obsadila 2.místo a získané body jim pomohli k posunu na 1.místo VC. Jako poslední odstartovaly ženy ze Sychotína. Svůj útoku protaktizovaly (strojnice ubrala plyn z obavy o utopení pravé proudařky) a prostříkaly na třetí místo (22,38s).

Ceny za umístění byly kvalitativně i kvantitativně mnohem lepší než v loňském roce. Všechny překvapila absence pohárů, předávali se „jen“ putovní za první místa.