Velkopopovický Kozel Extraliga začala rekordní účastí družstev

Autor: Roman - Radíkov (romik@firesport.cz), Téma: Extraliga ČR
Vydáno dne 06. 06. 2005 (3692 přečtení)




Letošní ročník extraligy začal poprvé ve své historii až v měsíci červnu. Dobré počasí umožnilo družstvům začít trénovat velice brzy a objet více závodů než začne extraliga. Pro 10. ročník extraligy se stal generálním sponzorem Velkopopovický Kozel, který podpořil extraligu jak finančními prostředky, tak věcnými cenami na všechny závody extraligy. To vše jistě přispělo k rekordní účasti na prvních dvou závodech.

Prvního závodu Velkopopovický Kozel Extraligy ČR v požárním útoku 2005 se ujali hasiči z Vitky Brněnec a úvodním slovem zahájil extraligu Pavel Klemša.

Pořadatelé připravili kvalitní trať, na které předvedlo 45 družstev mužů, 11 družstev žen a 3 družstva veteránů, jak se  přes zimu připravili. Úvodní pokus patřil jako v loňském roce klukům z Letohradu Kunčic. Bohužel časomíra se po dokončení pokusu nezastavila, proto museli svůj pokus opakovat. Ten jim rozhodně vyšel lépe a zahájili letošní klání nízkou osmnáctkou - 18,02s.

V první desítce se sedmnáctkový pokus podařil klukům z Bašnice, kteří se časem 17,92s vyhoupli do čela soutěže. Netrpělivě čekali diváci na výstřel, který odstartuje petrovické borce - čtyřnásobné vítěze extraligy. I s vypůjčený proudařem dokázali srazit terče v 17,69s.

Úřadující mistr extraligy z Plumlova letos pozměnil sestavu na postu rozdělovače a béček. Plumlov předvedl útok hodný mistra a časem 17,42 se dostal na špici závodu. K vidění bylo neskutečné množství pěkných útoků, které jen drobné chybičky posunuly do druhé desítky. V porovnání  s loňským rokem šly časy výrazně dolů. Jestliže v roce 2004 stačil čas 18,46s na 5. místo v letošní roce by to byla 17. příčka. Body bral loni čas 19,54s, proti letošnímu roku 18,41s je to více jak vteřinový rozdíl, což je až neuvěřitelné. V dlouhodobých trendech se potvrzuje teorie, dvouletých cyklů, kdy časy se výrazněji snižují co dva roky.

Ale vraťme se k průběhu soutěže. Vyrovnanost letošní extraligy potvrdily Babice, které stejnoměrným sestřikem dosáhly stejného času jako Letohrad-Kunčice 18,02. O příděl bodů do extraligy si řekly svým útokem Bolatice z okresu Opava - 17,75s. Pro neznalé je to vítěz Moravskoslezkého poháru a asi bychom si měli toto jméno dobře zapamatovat. Sedmnáctkových sestřiků na levém či pravém proudu bylo k vidění velmi mnoho, ovšem pouze proudaři jednoho družstva se oba dokázali dostat pod 18s. Jako blesk z čistého nebe zaútočili Úherce na čas Plumlova a nejrychlejším útokem dne 17,40s si zaslouženě získali prvních 20 bodů do extraligy. Úherce již více než dva roky jezdí po závodech extraligy, ale letošní složení jejich útoku je přímo smrtící. Na levém proudu Saša Matoušek a na pravém mu sekunduje Honza Hůla. Nesmíme opomenout ani vypůjčený stroj z Babic, který dodal proudařům vodu ve správný okamžik.

Ne všem se ale v úvodním závodě dařilo. Radíkov po velkých změnách, kdy zůstaly pouze dva posty na svém místě, neuspěl a jeden z nováčků tohoto týmu si vybral daň svého prvního extraligového závodu. Skvěle svůj útok rozběhli kluci z Neplachovic, ale nenašroubovaný koš zastavil jejich pokus dříve než mohli ukázat co letos mají natrénováno. V průběhu soutěže začalo pršet a tak poslední startující desítce v mužské kategorii komplikoval jejich snažení místy silný déšť.

V ženské kategorii nastoupily holky z Výčap, tak jak skončily a prvním pokusem zahájily extraligu žen časem 18,53s.Pěkný pokus předvedly děvčata z Úherec s časem 19,57s. S kým ale budou podle mého názoru Výčapy nejvíce bojovat bude družstvo Kunovic, které má na úvod sezóny dobrou formu a časem 19,10. Obsadily celkové druhé místo. Co se nepovedlo mlaďochům z Nevcehlí musely dohánět jejich děvčata, která za Kunovicemi zaostala o pouhou setinu.

Kromě kategorie mužů a žen se představily tři družstva veteránů, kteří na zkrácené trati na 2B převedli výborné výkony. Vítězství v této kategorii zůstalo doma s časem 18,75s (na pravém dokonce 16,97s).

Pro nejlepší družstva přichystali pořadatelé tradiční velké množství cen, ale i generální sponzor Velkopopovický Kozel věnoval oblečení pro první tři v každé kategorii.

Již po prvním závodu je jasné, že zde máme nejnabušenější ročník extraligy v celé historii. Očekávat lze útoky na doraz, protože přílišné taktizování nepovede na čelní příčky. Přeji hodně zdaru všem do rozbíhající se sezóny. Výsledky v XLS formátu stahujte zde.