ZLPS - první soutěžní víkend

Autor: Jiří Požár (jpozar@tajmac-zps.cz), Téma: Zlínská liga požárního sportu
Vydáno dne 13. 06. 2005 (5805 přečtení)




Dlouho očekávaný víkend je pryč a máme za sebou první dvě kola Zlínské ligy požárního sportu (ZLPS). Nakonec se počítalo jenom kolo jedno, to první, ale pěkně po pořádku.

Šarovy, 28. 5. 2005

V sobotu se na Šarovech v „Melúnparku“ sjelo 27 družstev mužů a 8 družstev žen hned z několika okresů. Na první soutěž ZKPS přijela družstva zvučných a známých jmen - Vacenovice, Brumov, Pravčice, Vlkoš, Nedašov, Kněžpole, Vésky či Velký Ořechov, stejně tak jako mužstva ve zdejším kraji méně známá jako např. Čeložice z okresu Hodonín.

Hned po prvním útoku domácích Šarov bylo jasné, že i letos kluci nedají vítězství ani body do ZLPS nikomu zadarmo. Čas 18.29 byl velmi vysoko nastavenou laťkou. A pak už šly útoky jeden za druhým. Velmi dobře organizačně zvládnutá soutěž, dobře proškolený a na všechny stejně přísný rozhodčí, to vše dávalo záruku na to, že na sobotní soutěž bude velká část mančaftů v dobrém vzpomínat.

Vyzvednout proto musím vynikající útok vítězných Vacenovic, když na dosti náročné trase a poctivých terčích daly čas 17.62, dále také druhé Vésky, které asi ne jednoho účastmíka překvapily časem 18.20. Za třetími Šarovami skončili kluci z Lukova, kteří si časem 18.46 zajistili důležité body do ZLPS. Velmi dobrý útok s časem 18.64 předvedlo také družstvo z Kněžpole, které skončilo páté.

Na Šarovskou soutěž asi v ne moc dobrém, alespoň co se sportovních výsledků týče, budou vzpomínat kluci z Velkého Ořechova A, kteří s čistou „dvaadvacítkou“ skončili na 14. místě a dále také družstvo Brumova či Vrbětic, kteří stejně jako v minulém ročníku zahájili ZLPS „enkem“.

Z osmi mužstev žen se nejvíce dařilo triu Lhotky, Bylnice a Tečovic, které urvalo nejvíce bodů do tabulky ZLPS, čtvrté skončily ženy z Čeložic, okres Hodonín. Ze zlínských žen bodovaly ještě Lhota a Velký Ořechov, Prštné o body kvůli porušení pravidel přišlo a poslední skončily skoro sousední Bílovice.

První kolo ZLPS tedy dopadlo velmi dobře pro místní, kteří získali plný počet bodů. A porvat se o další body mohly všechny týmy hned na druhý den v neděli, 29.5.2005 na Rackové.

Racková, 29.5.2005

Soutěž na Rackové byla po roční odluce opět zařazena do ZLPS a tak se tam většina družstev jistě těšila. Počasí bylo příjemné, řekl bych až velmi slunečné, družstva hasičů přijela snad z celého zlínského okresu, a tak dalo očekávat, stejně jako na Šarovech, hodně zajímavé sportovní odpoledne. Když je ale všechno dokonale připravené, dobře organizačně zajištěné, družstva jsou nachystaná, tak se stane něco, s čím nikdo nepočítal.

Po prvním útoku domácích byla pro poruchu vyměněna časomíra. Jako druzí na start šly Šarovy, které předvedly velmi krásný útok a nakonec celou soutěž také vyhrály. Asi po polovině odcvičených družstev přestala fungovat i druhá časomíra a začala poměrně dlouhá doba hledání příčin. Ani přes usilovné snažení pořadatelů se domácím nepodařilo časomíru opět „oživit“, a proto byla svolána porada velitelů, na které se dle pravidel ZLPS rozhodlo, že soutěž nebude započítána do celkového pořadí ZLPS. Pořadatelé sportovně nabídli všem, kteří chtěli, vrácení startovného a zbylé týmy dokončily soutěž pouze „na stopky“. Do celkového pořadí soutěže, ne tedy ZLPS, promluvila ještě družstva Lukova a Nedašova, která předvedla velmi pěkné útoky. Časy kolem 15.70, tedy jen o asi desetinu horší než čas vítězných Šarov, berme však při stopování na stopky spíše pouze orientačně. Dodejme, že na 4. místě skončil Velký Ořechov A a na 5. Velký Ořechov B. Jednomu z favoritů, klukům z Brumova, se útok nepodařilo dokončit, takže na jejich „představení“ v ZLPS 2005 musíme ještě počkat.

Závěrem jen musím dodat, že soutěž byla přichystána velmi dobře, a to, že selže technika, se hold někdy stává… A proto lze ještě vyzvednout sympatické gesto domácího pořádajícího sboru, když po vzniklých problémech s časomírou nabídli všem soutěžícím, kteří na Rackové zůstali do konce, jedno pivo zdarma.

Zbývá už jen připomenout, že další kolo ZLPS se uskuteční v neděli 12. 6. 2005 v Horní Lhotě.

Autor článku: Radek Chmela, Velký Ořechov