V Duchcově slavili 80 let od založení

Autor: Srbek Miroslav (mirasr@seznam.cz), Téma: Krušnohorská liga
Vydáno dne 13. 06. 2005 (4822 přečtení)




V sobotu 11.června 2005 se v Duchcově konaly oslavy 80ti let od založení sboru dobrovolných hasičů ve městě a součástí oslav byla i soutěž KL. V celkovém pohledu se soutěž velmi dobře vyvedla a hasiči v Duchcově mají být na co pyšní.

     Na soutěž se sjel letos rekordní počet družstev - 20 družstev mužů a 5 družstev žen. Jako první na programu byly požární útoky v rámci KL kategorie muži. První na start se postavilo domácí \"B\", ale moc se duchcovským nadějím nedařilo a skončily až 17. s časem 30,86 sek. Jako již pravidelně, na začátku soutěže startují družstva, která se ještě soutěže KL neúčastnila nebo, která jsou na spodních místech bodové tabulky a tak časy, až na pár výjimek neznamenaly žádné rekordy. Pohybovaly se kolem 22 až 26 sekund. Přesto si určitě některá družstva dala osobní rekordy.

     Favorité soutěže přišli na řadu jako poslední. Nejprve domácí Duchcov zaběhl svůj spíše horší standard a s časem 19,87 s obsadil 4.pozici. Po něm přišly na řadu Chrášťany, které už konečně chtěly prolomit letošní smůlu, ale ani tentokrát se jim nevedlo a s časem 18,92 s obsadily \"jen\" 3. příčku. Lhenice bohužel nezopakovaly sedmnáctku z předchozí soutěže, i když chybělo málo (18,12 s) a tak opět jediným časem pod 18 vyhrály Štrbice (17,62 s) a upevnily si tak celkové vedení v lize.

     V kategorii žen se časy dnes držely při zemi a tak na vítězství, letos poněkud překvapivě, stačil čas 20,14 s v podání Duchcova. Ještě jednu \"dvacítku\" předvedly holky z Unčína (20,55 s) a myslím si, že to byl jejich osobáček, v KL tedy určitě. Trochu za minulými výkony zaostaly Lhenice s časem \"jen\" 21,27 a 3. místem a pak také Chrášťany na 4.místě s časem 25,56. Po velmi dlouhé přestávce se na soutěži KL ukála i děvčata z Benešova nad Ploučnicí, vítězky prvních dvou ročníků KL, ale svůj útok bohužel nedokončily.

     Po skončení kategorie žen, pak přišla na řadu ukázka zásahu hasičského tanku SPOT 55, který zlikvidoval požár

 osobního automobilu. Kromě toho mohli návštěvníci soutěže obdivovat celý den historickou i současnou hasičskou techniku, jako zásahová auta, stříkačky a další vybavení.

     Pak přišla na řadu ještě soutěž \"Memoriál Rudolfa Boudy\", které se zúčatnilo 5 družstev - Duchcov, Chrášťany, Touchovice, Mojžíř a Štrbice. Jednalo se o soutěž všestrannosti, kdy soutěžící museli plnit 10 úkolů. Nejprve pořadovku, pak se museli obléci do opasku a helem, pak se přenášela voda ve sklenicích, poté nemocní na lehátku, pak bylo na řadě vypití půllitru piva (limonády), přejití lana, přeběhnutí kladiny, smotání hadic, nato se muselo prolézt tunelem a doběhnout k základně, kde byly připraveny hadice, které se pak musely rozhodit, spojit a musely se srazit terče, čímž se skončilo s měřením. Jako největší problém se nakonec ukázalo vypití piva (ne schválně teplého) a tak se ukázalo, že největší \"pijani\" jsou v Duchcově, který soutěž vyhrál o deset sekund před Štrbicemi a třetí nakonec skončily Chrášťany se ztrátou 30 sekund + 5 trestnými sekundami. 4. byly Touchovice o dalších 10 sekund a poslední Mojžíř, který nedokázal dostat vodu do stříkačky a nemohl tak srazit terče.

     Oslavy 80ti let od založení SDH Duchcov se velmi povedly a soutěž KL patřila, jako tradičně, opět k nejlepším.