Úherce doma atakovaly hranici 17s!

Autor: Roman - Radíkov (romik@firesport.cz), Téma: Extraliga ČR
Vydáno dne 02. 08. 2005 (2178 přečtení)




Velkopopovický Kozel extraliga se konala o tomto víkendu v Úhercích okres Plzeň-sever. Pro některá družstva to znamenalo cestu dlouho přes 400km. I přes velkou vzdálenost byla účast družstev nadmíru vysoká. 48 družstev mužů a 13 družstev žen hovoří za vše.

       Nevím jak to v Úhercích dělají, ale počasí mají vždy jako na objednávku. Slunečné počasí a tvrdá trať mírně z kopce dávala tušit výborné časy, tak jako tomu bylo v minulých ročnících.

      S letošní vyrovnaností extraligy jsme byli všichni zvědavi jestli vydrží 17s hranice nebo bude překonána. Časoměrné zařízení s terči dodaly Vacenovice, respektive firma Pavla Bábíka. Prostor kolem základny doznal taky výrazných vylepšení. Náběh byl přebudován tak, že již od startu se běželo na povrchu ze zámkové dlažby. Nezapomnělo se ani na náběhy béčkařů, kteří chodí někdy hodně ze strany.

       První se na start postavilo domácí družstvo již v plné síle.

      Za mohutného povzbuzování domácího publika se vrhli do boje s časem. Proudaři napálili svůj útok jak to jen šlo s doběhem, který měl ještě rezervy, shodili vyrovnaně terče těsně nad magickou hranicí 17s.

       Časomíra ukázala výsledný čas 17,03s. Všichni přítomní ocenili hodnotný výkon bouřlivým potleskem.

      Rukavice ostatním družstvům byla hozena hodně vysoko.

       Letohrad Kunčice i přes chybičku na pravém proudu dokázal srazit rovněž pod 18s - 17,82s. Se startovním číslem 4 se v dobré světle předvedl Strážov, pravidelný účastník Západočeské hasičské ligy v PÚ. Vydařený pokus znamenal čas 17,75s. Mlaďoši z Nevcehle s rychlou vodou zapsali další sedmnáctku do svých výsledků v extralize - 17,63s. Po nich startující Vacenovice již letos několik sedmnáctek dali, takže nebylo žádným překvapením, že jejich útok skončil opět slušně za 17,99s. Tolik sedmnáctkových časů v první destíce startujích družstev dlouho nepamatuji.

       O to více byli diváci natěšeni na další silná družstva, která měla svůj útok ještě před sebou. Petrovice mají pořádnou motivaci, protože se jim daří bod po bodu dotahovat vedoucí družstvo extraligy Plumlov. Útok s výbornou vodou 7,7s z mašiny dokázali stíhači z Petrovic přetavit na čas 17,08s. Zařadili se tak v průběžném pořadí na druhé místo. (Kam ten svět spěje 17,08s a druhé místo?). Plumlov kontroval rovněž pohledným útokem, ale přece jen je ve vedoucí pozici a nemusí dohánět, tak si pojistil tuto pozici třetím místem - 17,43s. Žďár si v improvizované sestavě zapsal tentokrát Nko. I Radíkovu se nedařilo podle jeho představ.
Jakoby další družstva motivována dosaženými časy ze začátku soutěže chtěla až příliš a tak se množil počet nedokončených pokusů. K těmto se připojily i Neplachovice po nezapojení proudnice na pravém proudu. Rychlých výstřiků bylo k vidění hodně, ale s těmi se úměrně zvyšoval počet nezapojených proudnic. Možná i příliš velké vedro a dlouhé čekání při takovém počtu družstev nepřispělo k úplné pohodě soutěžících. Do umístění v první desítce již dokázal promluvit jen Bohdalín, který dosáhl čas 17,90s.

Na pravém proudu pak Kotouč zaznamenal slušných 17,12s.

Ženská kategorie byla zahájena rovněž sedmnáctkou v podání děvčat z Výčap - 17,75s. O pár setin lepší předvedly domácí Úherce, které se časem 17,75s ujaly vedení.

Kunovice využily šanci dostat se na první místo v extralize v ženské kategorii a povedeným útokem 17,45s dokázaly zvítězit.

Na přední pozice se ještě probojovaly Chválenice, vítězky hasičské olympiády konané před 14 dny v chorvatském Varaždinu. Výsledný čas jejich útoku 17,63s stačil na druhé místo.