Olšovec má před krajským kolem vynikající formu

Autor: Jan Skopalík (jan.skopalik@seznam.cz), Téma: Velká cena OSH Přerov
Vydáno dne 19. 08. 2005 (4456 přečtení)




V neděli 14. srpna se za poměrně slunného počasí konala 16. soutěž Velké ceny OSH PŘEROV v požárním útoku. Letos poprvé se pořadatelství Velké ceny ujaly Milotice nad Bečvou, které se v tomto kolektivním sportu v posledních letech neustále zlepšují a letos dokonce útočí na celkové první místo.V ten samý den ráno se v nedalekých Babicích (VS) konala soutěž extraligy, přesto si proti původním odhadům našlo cestu do Milotic jen 5 družstev mimo přerovský okres. Startující pole nakonec skýtalo 28 družstev mužů a 7 družstev žen.

První se na start s fotobuňkou spínající čas, postavili domácí borci, kteří o minulém víkendu přetavili dva starty na pohárových soutěžích v Lešné a v Hustopečích ve dvě vítězství. Doma jim však vítězství souzeno nebylo a slibně rozběhnutý útok nedokončili.

Problém s natažením vedení do mírného kopce měly také Pravčice (KM).

Špičky nedokončily pro levitaci hadice bez zjevné příčiny.

Hlinsku skončila unikátní série, v níž skončili vždy do 10. místa v okresním hodnocení a bodovali tedy na každé soutěži.


Podhoří s malým prostřikem na rozdělovači a větším na jednom z proudů rovněž nebodovalo.

Naopak v dobrém světle se předvedly družstva z Němětic (VS) - 19,36 s, Bořenovic (KM) - 18,87 a Pustkovce (OV) – 18,56, kterým jen těsně unikly poháry pro nejlepší mužská družstva.

Radíkov, který nechce nechat vítězství ve Velké Ceně Miloticím zadarmo, dosáhl ráno v Babicích útoku v čase 18,14 sekund, ale v Miloticích byl jeho útok o trošku pomalejší - 18,90 s., což mu stačilo jen na celkové 6. místo (3. mezi okresními družstvy). I to mu ale stačilo na dohnání bodového manka v průběžné tabulce na první Milotice.

Pohár za třetí místo si odvezl Horní Újezd za čas 18,52 sekund.

Nejrychlejším družstvem z okresu Přerov se stal Olšovec, který  po 3. místě v Horním Újezdu a vítězství ve Valšovicích zkompletoval pohárovou sbírku díky času 17,84 s. a připsal si důležitých 15 bodů do tabulky Velké ceny, díky kterým se vyhoupnul na 5. místo. 

O pouhou desetinu sekundy bylo rychlejší jen družstvo z okresu Zlín – Držková.

V kategorii žen tentokrát nebylo k vidění tolika urputných výkonů. S drtivým náskokem letos poprvé vyhrály děvčata z Podhoří, které srazily terče ve výsledném čase 21,53 s. Nejlepšího letošního umístění – 2. místa dosáhl Černotín 24,11 s.

Třetí se umístilo Hlinsko 24,86. Výkony Bělotína na 4. místě 30,30 s. a zvláště pak Opatovic na 5. místě 38,60s dodaly zajímavosti průběžné tabulce.

Podobně jako u mužů se i u děvčat srovnaly na 1. místě dvě družstva – Hlinsko a právě jmenované Opatovice.

Tento víkend se nekoná žádná pohárová soutěž Velké ceny, přesto nebudou mít hasiči zrovna volno. V sobotu 20. srpna se uskuteční krajské kolo v areálu učiliště dopravních staveb na Rooseveltově ulici v Olomouci. Přerovský okres bude v kategorii mužů reprezentovat Olšovec s Miloticemi a Hlinsko s Horním Újezdem v ženách. Prezentace družstev začne již v 6:30 ráno. Následovat bude první disciplína, v které se budou závodníci jednotlivých družstev poměřovat  - 100 metrů překážek, dále pak štafeta 4x100 m a soutěžní klání završí finální požární útok. Družstva, která mají v sobotu volno mohou nabrat čerstvé síly na neděli, kdy se v Radkově Lhotě koná pohárová soutěž v požárním útoku. Hojnou účast zřejmě zajistí lákavé ceny pro nejlepší družstva. Vítěz v kategorii mužů si kromě finanční odměny a poháru odnese či odveze lákovou odměnu – selátko.