Překvapivé vítězství Rohatce

Autor: Luděk Durďák (sdh.rohatec@centrum.cz), Téma: Grand Prix Hodonín
Vydáno dne 22. 07. 2007 (4467 přečtení)




Tři kola měla na programu v červenci Grand Prix okresu Hodonín. Po soutěžích v Petrově a Vacenovicích zavítal tuto sobotu hasičský cirkus do Rohatce. Týden trvající tropická vedra nepolevila a tak na 17 mužských a rekordních 8 ženských družstev čekal nelehký úkol popasovat se nejen se soupeři, ale i s počasím. Nové pravidla GP určují, že pokud je prezentováno 25 a více týmů soutěž proběhne jednokolově a právě tak tomu v Rohatci bylo.

Jako první si základnu připravovali tradičně domácí.  Asi nikdo netušil čeho se v jejich podání dočká. Tým, který zatím marně čekal na výraznější úspěch, využil beze zbytku důvěrně známé prostředí. Kluci z Rohatce setřásli nervozitu a hnáni hlasivkami domácího publika předvedli bezchybný útok. Časomíra se zastavila na hodnotě 18,72.

 

Málokoho v tu chvíli napadlo, že tento čas zůstane nepřekonán a hasiči z Rohatce si připíší premiérové vítězství v soutěžích Grand Prix. Jako druzí odstartovali kluci z Velké nad Veličkou. Veličané si v posledních týdnech musejí připadat jako na houpačce. Nejprve v Petrově vybojovali po dlouhé době místo na stupních vítězů, když obsadili 3. příčku. O týden později ve Vacenovicích jim, ale ve druhém kole odešel motor. Do třetice v Rohatci, s vypůjčeným strojem, předvedli podařený útok a s výsledným časem 19,44 pro sebe urvali 2. místo.


Favorité měli však teprve přijít. Jako první z nich šli na start s číslem 5 kluci z Vlkoše.

Vše vypadalo bezchybně až k terčům. Na levé straně byl výsledek 18,23, což by s přehledem stačilo na vedení, ale víc jak vteřina prostřiku na pravém terči a výsledný čas 19,49 znamenal pouze třetí příčku. Jednokolová soutěž neodpouští žádné chyby. Velmi zřetelně se o tom přesvědčilo hned několik spolufavoritů. Krátce po sobě doplatili na zaváhání proudařů hasiči z Prušánek a Vlkoše B. Neplatný pokus si připsal i Petrov, který byl před rohateckou soutěží na čele Grand Prix. Kluky z Petrova ovšem zradila výzbroj, konkrétně roztržená půlspojka na dopravním vedení. Stále však ve startovním poli zůstávalo dost kvalitních týmů. Jako 11. se připravovali hasiči z Čeložnic.

 

Útok dokončili v čase 19,99 a o lepší než 5. místo se připravili opět velkým prostřikem na pravém proudu. Čekalo se co předvedou Vacenovice. Požární útok v jejich podání měl však také daleko k dokonalosti. První problémy přišly už na koši a po další chybě na pravém proudu se musely spokojit s časem 19,66 a celkovým 4. místem.

  Renesanci letos na Hodonínsku prožívá požární sport v ženské kategorii. V minulých letech bývalo poměrně častým jevem, že se soutěže účastnilo jediné ženské družstvo a nemělo se tak s kým měřit. Se vznikem ženské Grand Prix však nastala velká změna. Pohárové soutěže pravidelně objíždí šest ženských družstev. Do Rohatce navíc přijely i děvčata z Prlova na Valašsku a z Lanžhota. Osm ženských týmů, pokud nebudeme počítat extraligu ve Vacenovicích, je pravděpodobně účastnický rekord. Výkony všech ženských družstev jsou v letošní sezoně hodně nevyrovnané. V Rohatci se tento fakt projevil o to víc, že soutěž byla jednokolová. Plná polovina týmů svůj pokus nesplnila.

Velkou pochvalu si ovšem zaslouží děvčata z Petrova. Netaktizovaly a do svého pokusu šly naplno. Odměnou jim byl perfektní výsledek 18,94, kdy na rychlejším levém proudu se časomíra zastavila dokonce na hodnotě 18,29.

Doslova o parník, tak porazily druhé děvčata z Lanžhota a třetí domácí Rohatec.

  Grand Prix bude mít teď 14 dnů pauzu a pokračuje 4. srpna noční soutěží v Prušánkách. V průběžném pořadí se v mužské kategorii vrátili do čela hasiči z Vlkoše se 75 body, o pět bodů méně má Petrov, třetí jsou Vacenovice. V kategorii žen je situace ještě vyrovnanější. Vedou děvčata z Petrova o jediný bod před hasičkami z Čeložnic. Třetí místo zatím drží Hrubá Vrbka.