Premiéra v Květinově

Autor: Roman - Radíkov (romik@firesport.cz), Téma: Extraliga ČR
Vydáno dne 04. 08. 2007 (4076 přečtení)




Po Neplachovicích se dalším premiérovým pořadatelem stal Květinov, který se nachází v okres Havlíčkův Brod. Po uplynulém víkendu v Pustkovci a Neplachovicích nám extraliga začíná nabírat pořádné tempo do závěrečného finiše. Na předních místech se již krystalizují družstva, která budou bojovat u nejvyšší mety.

Nový pořadatel připravil pro závodníky trať, po které byla radost běhat.

Na závodníky čekal nízko střižený trávník, na kterém nebylo znát předchozí tropické počasí, což jistě dalo pořadatelům taky kus práce.

Prostor pod základnou byl ze zámkové dlažby. Co se týče charakteru tratě, tak těžko odhadnout její profil.

Pro levého proudaře možná trochu z kopce, ale u pravého se zdá spíše drobné převýšení pár desítek centimetrů. Start k základně mírně z kopce. Čas odměřovala petrovická časomíra s „vylepšením“ v podobně desky umístěné pár centimetrů před tou původní, což mělo ztížit srážení terčů. V odkrytých pasážích chvílemi foukal boční vítr z levé strany. V Květinově jsme měli možnost vidět přítomnost České televize, takže se můžete těšit 10. srpna v magazínu Požární sport na záznam z extraligových závodů.

Štáb ČT si dal opravdu záležet a nebál se natáčet z netradičních a odvážných míst.


O rychlý rozjezd soutěže se postaraly Pravčice, které po delším čase zaběhli slušný výkon – 17.78s.

Vyrovnaným sestřikem a sedmnáctkovým časem si pár bodů odvezli lvi z Nové Vsi u Světlé.

Na sedmnáctku měli rozběhnuto i kluci z Letohradu Kunčic, ale prostřik na pravém proudu je posunul až na nebodované pozice.

 Lépe vyšel útok Bolaticím, které se začínají opět chytat na bodovaných pozicích. Čas 17,81s stačil na 9. místo.

Překvapením soutěže byl tým Sedlatic, který dosáhl pěkného času 17,67s, přičemž na levém proudu si odvezl nejrychlejší sestřik dne 16,40s.

První desítku celkového pořadí uzavřely Petrovice s vypůjčeným béčkařem Alešem z nevcehlácké staré gardy. Zdržení levého proudaře na základně stálo při sestřiku pár desetinek a lepší umístění – 17.83s.

Květinov doma využil dobré znalosti terénu a dokázal i s pomalejším výstřikem dosáhnout stejného času jako Petrovice.

Do tuhého začínalo jít při přípravě družstva mužů z Plumlova.

Tento tým ztrácel na vedoucí Nevcehle pouhých 7 bodů. Poslední závody jim vycházejí hodně dobře a ne jinak tomu bylo i v Květinově, kde si Plumlov odvezl body za 3. místo a čas 17.41s. Dalším družstev, které má ještě šanci bodovat o vítězství v extralize je Radíkov. Pokud by chtěl udržet kontakt s čelem extraligy, které okupují Nevcehle a Plumlov, musel by předvést útok na hranici 17s. „Záskok“ na koši vlil do žil radíkovského týmu nový náboj v podobě vod z mašiny pod 8s.

Ne jinak to mu bylo i v Květinově, tak proudaři dostali vodu na proudnice v čase 15,8s, který přetavili do času 17,04s.

Zbývalo tedy jen čekat jaký útok předvede Nevcehle.

Ta 16tky umí standardně, ale v Květinově po zaváhání Milky na základně čas 17,56 stačil až na 5. místo.

Kluci z Úherců, kterým letošní sezóna nevyrovnanými výkony již utekla, chodí systémem hop nebo trop. V Květinově ukončili útok tentokrát vyrovnaným sestřikem a časem 17,13s a získali 2. místo.

Před Nevcehli se dostal výborným výkonem Čechtín s časem 17,49s. Favoritům jistě zatrnulo při útoku Svijan, které jen díky nezapojené proudnici skončil s neplatným pokusem. Na pravém proudu dosáhli sestřik za 16,88s.

Mnohem lépe vyšel útok ze zadních pozic Hluboké, které se s Plumlovem nakonec podělili o bronzovou příčku a čas 17,41s.

Po přemístění terčů o dvacet metrů blíže k základně a poskytnutí rozhovorů pro ČT se zostra rozběhla soutěž žen.

Děvčata z Nevcehle si zvykly chodit druhé ve startovním pořadí a nekompromisně zakončily útok v čase 17,56s.

Na levém byl dosažen špičkový sestřik 16,64s.

I Loukov umí předvést výborný útok, škoda jen nevyrovnaného sestřiku, když horší z nich zastavil časomíru v čase 18,92s.

 Kunovice s 12 bodovým náskokem na Nevcehli a jako čerstvé držitelky extraligového rekordu v ženské kategorii mohly jít relativně v klidu.

 Snad přítomnost televizních kamer, která se detailně věnovala natáčení při přípravě základny, způsobila první velký výpadek Kunovic.

Nezapojené céčko na rozdělovači znamenalo poslední dokončený čas v ženské kategorii.

Po nich startujícím Lhotkám se nabídla šance na lepší umístění, než zbývá po útocích Nevcehle a Kunovic.

Pěkným výkonem a časem 18,10s si řekli o 2. místo, když na pravém proudu zaznamenaly sestřik 17,29s.


Výborně připravená soutěž v Květinově byla zakončena slavnostním nástupem a předáním cen tentokrát nejen nejlepším družstvům, ale také nejrychlejším proudařům.