Rozhovor Milanem Pařilem z Nevcehle

Autor: Roman - Radíkov (romik@firesport.cz), Téma: Ostatní
Vydáno dne 10. 02. 2008 (5807 přečtení)




Převzato ze stránek SDH Nevcehle. Milan Pařil (Milka) je nejstarší člen týmu. Úspěšně běhal ještě za "starochy" Nevcehle. Kdysi patřil k nejlepším proudařům, roky už ale přibývají :))Milka pracuje v Telči u profíků. Jelikož má v práci spoustu času, stará se nám o údržbu a navazování hadic. Hadice vlastně navazuje většině sborů v širokém okolí.

Tak co ty šneku? Děláš něco? :)
No to víš Beny, že se nenudím.

Nějaké představení, kolik ti je let, kde pracuješ, sourozenci v týmu, přítelkyně...
Ještě chvilku mi bude 28 let. Dlouholetá přítelkyně Jája , která nesnáší hasiče, požární sport, Extraligu :) Pracuji skoro 6 let u profíků v Telči. Každý se ptá, proč tady neběhám stovky, věže. Odpovídám, že v Telči k tomu nejsou ideální podmínky na trénování, není tu věž, není tu rovina na stovky, není tu nikdo kdo to umí a poradil by při tréninku a navíc už jsem na to starý, nebaví mě to a útok je prostě útok …
Abychom nezlenivěli, tak se v Telči věnujeme alespoň TFA a v loňském roce jsme začali jezdit Velkou cenu profíků v požárním útoku. Vzhledem k tomu, že jsme v Telči 4 kluci z Nevcehle, tak jsme si dávali trochu ambice, bohužel běhat na široké hadice a ještě nástřik je něco jiného než jsme zvyklí.
V týmu mám dva bratry - dvojčata , Majpa na koši a Juriče na druhém proudu. Pocházím samozřejmě z Nevcehle, ale skoro tři roky už bydlím v Telči.

TFA?
Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežije.
Jsou to takové ty silové soutěže pro profíky, kde závodí hasič kompletně oblečený do zásahového oděvu, s dýchacím přístrojem. Plní se různé úkoly, např. roztahování několika B hadic, přenášení závaží, překonávání bariéry, jiných překážek, transport figuríny atd. Následuje výstup do několika (i desítek) poschodí. Ty závody, kde jsou ty patra moc rád nemám, nejsem vytrvalostní typ. Ty kratší obdoby TFA mi ale zase jdou, nějaký ten pohár za vítězství už doma na poličce mám :), hned vedle vítězství v Extralize 2006…

Od kdy jsi u hasičů? Jak dlouho závodíš? Hasičské začátky (např. s kým jsi začínal ze současného týmu nebo starochů)..…
S požárním sportem (útokem) jsem začal opravdu dost pozdě. S klukama „starochama“ jsem začal jezdit na závody až když jsem přišel v roce 1999 z vojny, to mi bylo 20 let. Pamatuji se na první závod se „starochy“ – čas 18,22.
Tehdy jsem běhal na proudu se třetím bráchou Vláďísem. Co dělali tehdy ostatní dnešní Mistři :) jsem moc nevnímal. Mladí hasiči mě moc nebrali, nečekali jsem, že z nich jednou něco bude :). Ze začátku jsme se starochama závodili proti Sedlejovu :), ty ses mi Beny v Sedlejově na proudu líbil, byl jsi fakt dobrý proudař, ale béčka zvládáš taky :) Jinak jsme docela úspěšně závodili proti Petrovicím v dobách jejich největší slávy (2002 nebo 2003). Oni na Extralize suveréně vyhrávali, ale my jsme s nimi tady v okolí měli aktivní bilanci. S „mlaďochama“ jsem začal běhat po závodech v Telči 2005. Ze začátku jsem byl jako Váš táta :)), ale to už dávno neplatí.

Předpokládal jsi někdy, že se Nevcehle dostane v Extralize tak vysoko? Že bude patřit mezi nejlepší družstva v republice? Jak někdy někde někdo psal: „žijící legenda“.
Samozřejmě jsem to předpokládal. V okolí jsme se „starochama“ vyhrávali, co se dalo. Proto jsme se v roce 2001 rozhodli, že budeme jezdit Extraligu. Jenže po pěti závodech jsme měli na kontě pouze 9 bodů, tak jsme rychle vystřízlivěli a soustředili jsme se zase na „prasečí“ soutěže.
"Žijicí legendou" nás nazvali v pozvánce na Top Fifteen Cup v Trnově 2003. Toto označení a pozvání na turnaj nejlepších patnácti jsme si vybojovali na Jihočeské hasičské lize, kam jsme docela dost jezdili, protože u nás žádný pořádný závody nejsou. Dali jsme tam první šestnáctku v republice a ještě dodnes máme 8 časů v Top 10 časů JČHL.
Mezi nejlepší družstva v republice jsem věděl, že se dostaneme po vítězném závodě Extraligy ve Vacenovicích 2004 (čas 17,44). Tehdy jsme tam jeli namixované družstvo mladých a starých. Vlastně s mladýma jsem tam byl ze starých jen já a košař Jarmo. Mladí draci měli všechno před sebou a bylo jasné, že se budou ještě zlepšovat.

Prasečí soutěže? Neříkali Vám prasečkáři?
Tohle pojmenování zřejmě vymyslel na Firesportu nějaký vtipálek z Plumlova, asi Tašunka.
No, tady u nás je přece u každé soutěže ještě finále 5ti (6ti) nejlepších, většinou o prasátko. Finále se nám docela dařila vyhrávat, stalo se, že jsme za sezonu takto vyhráli i 10 selat.

Běhal jsi v Nevcehli za starochy i mlaďochy. Pravděpodobně jsi v Nevcehli držitelem nejvíce vítězství, skvělých umístění a výkonů. Kterých např. pěti si nejvíce ceníš?
No jo, když to říkáš, tak to tak asi bude, že jsem byl skoro u všeho. Např. u všech (zatím) sedmnácti šestnáctek
Neboj Beny, pět bych nevybral. Budu jich muset uvést alespoň deset.
1. Na první místo zařadím samozřejmě celkové vítězství v Extralize 2006
2. První šestnáctka v republice; 10.8.2002 v Markvarci (JH, závody JČHL); 16,93
3. Vítězství na Memoriálu V.I. Lenina v Širokém dole 2005 a 2007 (video 2007)
4. Vyhraná mašina (PS 12) na noční sjezdovce v Přívratu 2002
5. Rozhodující závody Extraligy 2006 v Petrovicích (video)
6. První vítězství na Extralize, v Letohradu Kunčicích 2003 (navíc jsem vyhrál nádobí v tipovací soutěži na vítěze a čas :)), druhý den Top Fifteen Cup v Trnově a třetí místo.
7. Vítězství na Extralize ve Vacenovicích 2004
8. Nádherný výkon a vítězství v Extralize v Bašnicích 2007 (video) 9. Moravskoslezský šestnáctkový double v Ostravě a Neplachovicích 2007
10. Vítězství na již velice prestižní soutěži v Telči (2000, 2002, 2003, 2007 )

Wow! Neztrácíš motivaci?
Tak to v žádném případě :))

Jsi známý svým převlékáním dresů snad za jakékoliv družstvo v republice. Za kolik družstev jsi už vůbec běžel? A jakých?
Jo, občas mi říkali „kabátník“, ale co máš dělat? Přijedeš někam na soutěž a přijde za tebou někdo známý, abys za ně běžel. Naštěstí se na Extralize nepůjčuje, ono to není žádná výhra, běžet na soutěži několikrát.. To je snad jasný, že jsi mnohem nejvóznější než když jdeš za své družstvo. Nevím, jestli si vzpomenu na všechna družstva, ale pokusím se:
1. Nevcehle A (JI)
2. Nevcehle B (JI)
3. Urbanov (JI)
4. Sedlejov (JI)
5. Petrovice (TR)
6. Radíkov (PR)
7. Plumlov (PV)
8. Žďár (JH)
9. Bohdalín (PE)
10. JIP Větřní (CK)
11. Třísov (CK)
12. Sedlatice (JI)
13. Panská Lhota (JI)
14. Markvartice (JI)
15. Strachoňovice (JI)
16. Jinolice (JC)
17. Kunětice (PU)
18. Sokolí (TR)
19. Lesná (TR)
20. Markvarec (JH)
Určitě jsem na někoho zapomněl :))

Kdo z proudařů s kterými jsi v těch týmech běhal byl nejrychlejší?
Hodně rychlý byli kdysi (ještě trochu jsou :))) Stíhač z Petrovic a Roman z Radíkova. Jde o to, kde je člověk na základně, roh základny je prostě jenom jeden a ten je nejrychlejší. Dnes už ale nastupuje dravé mládí: Pizzi z Radíkova, Radim z Plumlova, Jurič. Momentálně si ale myslím, že vítězí Jurič s Rohlíkem. Když jsem ty dva blázny viděl spolu běžet na jaře v Nevcehli na tréninku, to prostě nemělo chybu.

Jakožto „ PROUDAŘ MNOHA KABÁTŮ „ jakých výkonu si nejvíce ceníš za cizí družstvo?
Vítězství s klukama ze Žďáru na Memoriálu mjr. Urbana v Českém Krumlově 2003.
Vítězství s klukama z Bohdalína na Memoriálu mjr. Urbana v Českém Krumlově 2004.
Druhé místo s JIP Větřní na Memoriálu mjr. Urbana v Českém Krumlově 2003. Já levý proud, Roman z Radíkova pravý proud. (video útoku) Nástřik jsme v Nevcehli nikdy nejezdili, ale tam v Krumlově prostě stačilo nasadit proudnice od Pavla Klimeše na díru a bylo to :). Potom bylo fajn na Extralize v Letohradu Kunčicích 2004, když jsem šel (poprvé v elasťákách) za Radíkov. Kluci si tehdy dali v Tuzzi Cupu osobák (17,28) a navíc to byla poslední Extraliga a Plumlov tam slavil titul.

Za které družstvo nebo s kým bylo pro tebe největší čest běžet?
Chtěl bych uvést, že jsem to nějak nevyhledával, za někoho jiného běžet. Jsem fakt rád, když běžet za nikoho jiného nemusím. Dřív, když jsme ještě Extraligu nejezdili, tak to byl docela adrenalin běžet proud za Petrovice, nebo Radíkov. Petrovice tady v okolí využívali mých „služeb“ docela často. Vzpomínám si, že v roce 2005 jsem jel na soutěž do Přibyslavic jako řidič mlaďochů a jako divák. Kluci z Petrovic mi sehnali komplet oblečení a bouchli jsme tam ve finále se Stíhačem 17,02 – na tehdejší dobu super výkon. Něco podobného, jako letos s Plumlovem někde na Olomoucku.

Jak jsi spokojen s uplynulou sezónou 2007?
Po nevydařené Extralize jsem byl tuze zklamán. Jak mě utěšoval po Úhercích někdo v SMS: „Opravdu malá sportovní tragédie“. Už to ale přebolelo a když se teď podívám na fotky jakou měli z titulu radost Fanda nebo Ošťa , tak jim ten titul i přeju.
Zpackanou sezónu nezachránilo ani vítězství v Telči a Širokém Dole.

Co nejvíce tě na uplynulé sezóně těší? Na jaký výkon jsi pyšná? Co se ti povedlo? Co se povedlo celému tvému týmu?
Povedlo se nám dát deset šestnáctek, to je dobrý.
Široký důl, Bašnice, Telč, Ostrava + Neplachovice, na soutěži v Nevcehli 16,47 to byla pěkná vítězství.

Co se Ti naopak nepovedlo? Nějaká chyba, problém?
Moc mě mrzí závody v Letohradu Kunčicích, kde jsem z dálky nesrazil a kuriózní pád v Babicích. Tyto "výkony" nás stáli letošní titul.

Jak vidíš loňské souboje mezi Nevcehle x Kunovice?
Kunovice to letos nezvládly psychicky. Divné, řekl bych že to nezvládnou naše holky.

Jak vidíš loňské souboje mezi Nevcehle x Plumlov x Radíkov?
My jsme měli 3x N to rozhodlo. Na tom musíme ještě zapracovat.
Plumlov dával stabilní časy, nikam se nehonil. To také rozhodlo. Radíkov už se nebojí šestnáctek, jako dřív. Dobře pro Extraligu, špatně pro nás :)

Budou tyto „souboje“ pokračovat i příští rok? Bude nějaký další silný soupeř?
Souboje u holek budou samozřejmě pokračovat, i když naše holky budou mít dvě změny na postech. Možná už budou víc zlobit i dračice z Pravčic.
U chlapů je to těžké, před sezónou 2007 bych se vsadil, že budeme bojovat s Úherci. Dopadlo to ale nakonec úplně jinak.. Souboje budou určitě pokračovat. Plumlov se díky Myšákově intenzivní zimní přípravě zlepší, Radíkovu to jde každý rok, my se snad na špici také udržíme. Špic se určitě ještě víc vyrovná, zaberou Úherce, Bolatice, Čechtín.

Co by se dalo na výkonech týmu Nevcehle do příštího roku zlepšit? Kde je slabina?
Vzhledem k tomu, že jsem byl v květnu 5 týdnů pryč, tak se na začátku sezóny skoro netrénovalo a to bylo (když jsme měli po třech závodech 14 bodů) rozhodující. Potom, když už se „trénovalo“, tak bych řekl, že k tomu byl laxní přístup. V roce 2006, když nám šlo o titul, tak jsme trénovali několikrát týdně. To už ale teď, když jsme 3 z týmu u profíků nepůjde. Slabinu bych v týmu neviděl, musíme se na závodech víc soustředit a dávat si ty svoje šestnáctky. Prostě je víc natrénovat, aby to byla větší jistota.

Kde je naopak silná stránka?
Silná stránka je právě v tom dávat šestnáctky, my se jich prostě nebojíme, máme už nějakou za sebou :)
Potom ten náš zadek + béčka + rozdělovač. Vodu máme vpředu téměř vždycky, záleží na nás s Juričem, jak se s tím popereme. Silnou stránkou bych nazval vztahy v týmu. Jsme prostě skvělá parta, když k tomu přidám holky, tak všech 14 lidí si dobře rozumí.

Vzhledem k rozdílnému věku od ostatních spolubojovníků bojíš se toho okamžiku, kdy budeš muset skončit a oni budou jezdit dál bez tebe?
Věkový rozdíl jsem si nikdy neuvědomoval, až do té doby, než jsem dělal rozhovory s vámi ostatními, takže pár let mezi námi asi bude. Ale nějak mě to zatím netrápí :)

Budeš jim závidět, že oni stále soutěží, balí tam mladý ženský a oddávají se slastem alkoholu, zatím co ty budeš sedět doma v teplákách na gauči a koukat v televizi na nějakou přiblblou telenovelu? Nebo si budeš vychutnávat „ kouzlo domova “? :)
Samozřejmě mi to bude chybět, ale jak jsem uváděl, zatím o tom nepřemýšlím. V budoucnu bych si představoval, že budu v televizi na ČT4 Sport sledovat on-line vysílání z Extraligy :)))

Čeho by jsi ještě chtěl ve zbytku své kariéry dosáhnout?
Pevně věřím, že ještě získáme nějaký ten titul za vítězství v Extralize...
Potom bych byl rád u první patnáctky … V Nevcehli nám ještě chybí pohár za vítězství na Poháru Mistrů ve Vacenovicích. V roce 2006 jsme tam skončili na druhém místě, ale v roce 2007 se Pohár nekonal a letos asi taky nebude :(

Kolik myslíš, že na to máš ještě sezon?
Moooc jsem vždycky chtěl jezdit Extraligu a bojovat s těmi nejlepšími, bohužel se mi to splnilo až na „sklonku“ mé sportovní kariéry. Pokud mi to bude běhat, tak dvě sezony Extraligu ještě pojedu, potom se uvidí.

Nedávno padla úmluva, že kdo se první ožení ze současného družstva mužů, tak od každého dostane sud piva. Nehodláš se zajímat i o toto vítězství? :)
6 sudů je lákavá nabídka, bylo by to tak akorát na zpívání (vyhrávání, svíci, nebo jak se tomu všude říká). V letošním roce se ale o tohle prvenství ještě zajímat nebudu, potom uvidíme …

Jak se těšíš na zimní soustředění na běžkách?
Bude to fajn, právě jsem se vrátil z Jizerek, kde jsem také nezahálel, takže se těším. Stejně si myslím, že to bude zase hlavně o chlastu. Ale určitě to bude i tak fajn :)

Co zimní příprava?
Ani mi nepovídej, opravdu rok od roku se maká víc a víc. V posilovně jsem víc jak doma, činky naříkají, tyče se ohýbají …
No, ale opravdu. Tak jak letos jsem se ještě nepřipravoval, jsem na jaro a sezonu opravdu zvědavý.

Jak vidíš sezónu 2008? Jaké máš cíle?
Samozřejmě ty nejvyšší, chci vyhrát Extraligu.

Děkuji za rozhovor :)
Počítal jsem s tím, že mi ho také "naservíruješ", takže nemáš za co :)

Rozhovor s Milkou na Firesportu z 22.6.2007