14. kolo ZČHL Hůrky 13. 9. 2008

Autor: Redakce ZCHL (redakce@zchl.cz), Téma: Západočeská has. liga
Vydáno dne 14. 10. 2008 (4258 přečtení)




     Hůrky. Malá vesnice u Rokycan obestřená tajemstvím. Nikde ani zmínka o samotné obci, nicméně SDH Hůrky známe všichni jednak ve spojení s hlavními činovníky Západočeské hasičské ligy a jednak díky tamějšímu sportovnímu mančaftu. Kromě toho hůrecké terče jsme omývali (někdo více někdo méně) na několika letošních závodech a stejně jako vloni nás na tomhle místě skrytém v lesích čekají spolu s posledním kolem ZČHL VPO Cup 2008.



     Sluníčko za okny nás cestou příjemně uspává, tím rychlejší je probuzení, když vystoupíme  na parkovišti (louce u lesa) poblíž hůrecké hasičské dráhy – brrrrr, to je ale kosa! Kdyby Emily Brontëová nebyla Angličanka, dalo by se polemizovat o tom, kde brala inspiraci pro svůj román „Na Větrné hůrce“…

 

     Většinu z nás však hřejí u srdce úspěchy z letošní sezóny, pocit soudržnosti, který na ZČHL vládne a když nás vítá příjemný hlas pana Pytlíka za mikrofonem, rázem je téměř podzimní počasí zapomenuto. Slunce se beztak nenechá dlouho prosit a během dne nám ukáže, kdo že je stále ještě pánem oblohy…

     Parádně posekaná závodní dráha přímo láká k proběhnutí, kolkolem se staví přístřešky a diváci zabírají místa na lavičkách a u zábradlí za startem. Od stánků s občerstvením to voní, byl by skoro hřích neochutnat některou z pochoutek dnešního „menu“ v podobě steaků, párků v rohlíku či utopenců. Kromě toho je v nabídce zcela grátis závin se zelím a ke kávě buchta.

Doufejme, že obsluze vydrží ranní nadšení a dobrá nálada – poslední závod bývá většinou hodně náročný nejen na sportovní výkony…

     Jejich sérii začínají snad již tradičně pořadatelé z SDH Hůrky. Kluci mají při útocích trochu smůlu. Bezvadně to rozběhnou, pokaždé se ovšem vloudí nějaká malá chybička. Letos nejlépe v Nekmíři – 7.místo. Domácí prostředí a známá dráha jim ovšem svědčí. Od startu až po proudy všechno klape, na PP 19:07 (což by opět stačilo na 7. místo), LP ale prostříká – 19:95 a tentokrát 12. S 48 body končí v celkovém pořadí na 18. místě.

     Na startu se řadí Hubenov. Závodníci v oranžových dresech mají naběháno, kromě ligy jezdí i stovkování a postupové soutěže. Po pár kolech bez bodu se stále drží kolem první desítky. Dnes jsou tak natěšení, že první start ulijí. Při druhém šroubuje košař vyloženě na jistotu a ta se vyplatí! Proudaři jsou na místech a s časem 18:51 (PP 17:69) si dobíhají pro letošní nejlepší umístění těsně pod bednou – 4. místo. Celkově 10 (80 bodů).

     Základnu si připravují Strýčkovice. Hned v prvním kole nezačali špatně, ale v tvrdé konkurenci ZČHL se jim pak už moc nedařilo. Nejinak je tomu dnes. Práci na zadku zvládají na jedničku, košař dokonce popohání naběrače, voda je v hadicích a….škoda! Na PP 19:42 (stačilo by na 10.), opět však hoří na prostřiku, tentokrát LP – 22:47, 20. příčka. Celkově s pouhými 19ti body na 23. místě.

     Zelený trávník se zazelená ještě víc - na startu stojí Mokrouše. Kluci jsou na tom o moc lépe, ovšem i je provází občas až moc Paní smůla. I dnes rozbíhají velice suverénně, košař předvede precizní našroubování, v kádi je coby dup. Vypadá to na skvělý útok až…na tu „koncovku“. Oba proudaři prostříkají málem i vlastní dres – 21:74 (LP 20:07). Pro dnešek 17., s ligou se loučí na 13. místě (60b).

     Nastupuje Žákava. Doufejme, že dorazili všichni jejich dvounozí a „ostatní“ fanoušci, aby je řádně povzbudili! Kluci se rozběhali až uprostřed sezóny, nejlépe zabojovali v Bílenicích&Dražovicích, kde skončili čtvrtí (bodově třetí). Parádní start, rychlý náběr, voda v béčkách. Troják na místě, všechny tři spoje tentokrát drží…, na PP 18:44, ale LP prostříkává – 20:19. Místo pomyslných brambor si domů vezou pouze dva body za 14. místo. Celkově končí na patnáctém (51 bodů).

     Horní Lukavice hraje očividně vabank. V posledních kolech nasbírali body, v celkovém pořadí jim jde o bednu, na kterou stále ještě mohou dosáhnout. Volba je jasná: buď a nebo! Spoje na základně klapnou, rozbíhají dopředu. Béčkař se sice trochu zdrží, ale stíhá. Voda je bleskurychle na proudech…ajajaj, příliš rychle! PP nestačí zapojit proudnici – NP. Celkově zabírají se 133 body 5. příčku.

     Do útoku vyráží Seč. Ten tam je letošní nepovedený začátek! Kluci se velice dobře seběhali, jejich útoky jsou čím dál rychlejší a v několika předchozích kolech pokaždé bodovali. I dnešní výkon stojí za to! Spojky na jistotu, s vervou se pouští vpřed. Sehraným výkonem na terčích si s časem 19:97 (LP 19,68) doběhnou pro další dva body za 13. místo. V celkovém pořadí jim za nasbíraných 20 bodů náleží 21. příčka.

     I Louňová se neustále zlepšuje, letos se jim několikrát podařilo zlomit hranici 19ti vteřin. Štěstíčko dnes však inkognito závodníkům v žlutých dresech nepřeje. Troják upadl hned u základny, mají co dělat, aby stíhali natáhnout hadicové vedení. PP sestříkl s další 18kou ani neví jak, levý proud je ale vykrácený a prostříká – 20:89 (PP 18:70). Pro dnešek je to těsně za bodovanými pozicemi – 16. místo. Celkově končí na 12. Doufejme, že jim nadšení a elán vydrží a budou v příští sezóně v tom svém rozjezdu pokračovat.

     Konečně se zadaří i Kornaticím! Na poslední ligový útok jsou tak nažhavení, že se jim podaří ulít. Při druhém startu všechno šlape, jen s vodou naberou zřejmě i trochu vzduchu. Mašina si párkrát odkašle, voda jde naštěstí do hadic. Škoda prostřiku na LP – 19:53 (PP 18:76), 10. příčka. Každopádně je vidět, že kluci umí, ačkoli v celkovém pořadí je to až 21. příčka spolu se Sečí. Snad už se jim ta smůla z pat odlepila a konečně budou moci zúročit nasbírané zkušenosti.

     Z SDH Obora se letos účastnili celkem pravidelně, na lize se ale stále aklimatizují. Ani dnes nemají rozběhnuto nejhůř, závodník s rozdělovačem se ale zdrží a běží moc vlevo. Tím vykrátí pravý proud, kterému tím doslova vytrhne proudnici z ruky 32:68 (LP 31:94). Dnes 22. příčka, celkem na osmadvacáté.

     Letošní chroničtí „Nkaři“ z Kouta na Šumavě mají jako vždy hlavní úkol: dokončit! Oni to letos neměli jednoduché – v nové sestavě se stále ještě seběhávají. Kluci ale buď tajně denně trénovali, nebo jim hůrecké podnebí vyloženě svědčí. Hned od startu máknou, základna jim klapne na všech postech. Na PP se sice voda dostane dřív, ale prostříká 20:48 (LP 19:44). Na poslední chvíli tak urvou alespoň 1 bodík za 15. místo. Škoda, že o něj kvůli neúčasti na nástupu nakonec přijdou. Celkově doslova „na chvostu“ – 32.

     Zadaří se i Holoubkovu. První start sice ulijí a troják se jim trochu zamotá do hadic, nicméně sehraná práce na proudech jim zajistí skvělý čas – 19:12 (LP dokonce 19:02). Zaslouženě si odvážejí 9 bodů za 7. místo a spoustu optimismu k tomu. Díky prvnímu opravdu povedenému útoku zakončenému osobáčkem se rázem vyhoupnou na 26. příčku v pořadí ZČHL 2008.

     U Malince jsme zvyklí na jiné grády! Dnes to ovšem vypadá, jako by se kluci předčasně uložili k zimnímu spánku. Voda se zdrží vzadu, do hadic se dostává déle než obvykle. Celý útok je divně roztahaný a výsledný čas tak nějak průměrný – 21:84 (PP 21:70), 18. místo. A to přitom letos dokázali zaběhnout i pod 18 a jedenkrát dokonce stáli na bedně. Očividně se jim daří víc ze začátku sezóny, takže už teď se těšíme, jak se Malinec „vyspí“ na tu další. Letos celkově velmi dobrá 11. příčka (65 bodů).

     Při dalším útoku všichni doslova tají dech. Na dráze to rozbíhá jistý vítěz letošního ročníku Bezděkov pod Třemšínem. Kluci jsou vycvičení z divokého bezděkovského západu (není divu, když trénují přímo u střelnice), takže je to fofr. O nic jim nejde, první místo je jisté, a tak se do toho pustí doslova „na hulváta“ s úmyslem zaútočit na rekord ligy. Naběrač je z toho zřejmě nervóznější a nemůže se trefit napoprvé. Čas běží, voda jde do hadic později než jindy. Proudaři jsou na místech. Na PP šestnáctka - 16:95! LP prostříká, ovšem 17:48 jim dnes stačí na 2. místo. Skvělý výkon! Bezděkov potvrzuje svoje špičkové kvality a zároveň neochvějnou jistotu a neohroženost. S famózními 186 body (druhý nejvyšší počet nasbíraných bodů od samotného počátku ZČHL 2004) se s přehledem stávají vítězi ZČHL VPO CUP 2008!

     Atmosféru plnou napětí odlehčí útok Doubravky. Všichni si jistě dobře vzpomínají na nepříjemné zranění závodníka na rozdělovači při večerním tréninku v Krašovicích. Dnes už ten „mrtvej troják“ (jak někdo v legraci poznamená) opět skáče přes kaluže a jejich útoky jsou čím dál lepší. Škoda, že se ligy neúčastní pravidelně. Košík se jim dnes sice válí po betonu a s časem 23:21 končí opět bez bodu na 21. místě. Celkově 33. Vloni 4 absolvované závody, letos už 8 – příští rok možná už celý seriál...

 

     Ani Bučí si nevede špatně. Letos sice neodjezdili všechna kola, přesto se pohybují kolem 20. místa. Jistá práce na koši a hup do kádě! Kluci letí dopředu vodu za patami. Nebýt prostřiku na LP, mohli bodovat. Takhle je to 22:09 (PP 19:79) a 19. příčka. Celkově 20. Vypadá to, že si na tu správnou příležitost počakjí za tím „bukem“ do příštího roku.

     Bílenicím&Dražovicím se ze začátku sezóny rovněž nedařilo. Neustálé změny v sestavě dobrým výkonům taky moc nenahrávají, a tak se kluci dočkali bodů téměř až v druhé polovině ligy. Dnes s prázdnou neodjedou! Dojem z velmi dobře rozběhnutého útoku sice pokazí prostřik na PP 19:70 (LP 18:86) a místo sedmého zaberou až 11. místo, ale celkově si polepší aspoň o těch pět bodů a usadí se na 19. příčce. Oproti loňsku nemalý propad, ovšem jak říkáme u nás hasičů: „Není každou sezónu posvícení…“

     Nastupují Brodeslavy. Výborný, seběhaný závodní tým, u kterého hraje velkou roli nejen jejich věhlasný pitný režim, ale očividně také momentální nálada a souhra všech členů. Už od startu je znát, že tady v Hůrkách jsou na tom opravdu dobře. Spojky klapnou, nádherně rozběhnuto. Voda je venku, na LP svítí sedmnáctka! PP ale prostříká. 18:07 jim v pohodě stačí na bednu (3. místo) a celkově tak obhájí skvělé druhé místo v lize. Doufejme, že je úspěch nerozhází (:o) )a příští ročník bude opět na co se dívat…

     Dle konstatování diváků mají kluci z Dolního Hradiště pěkný zadek. S tím v útoku mají rozhodně pravdu! Košař i nabírač předvedou parádní práci, ani strojník nezaváhá. Jak je to s těmi fyzickými zadky nestačíme zjistit, neboť ostatní už jsou na dráze a metou dopředu k terčům. Výborně! I přes malý prostřik pravého proudaře se jim povede letošní druhá 18ka – 18:54 (LP 18:10), čímž si zajistí i druhé nejlepší umístění na 5. příčce. Celkově 14. místo, oproti 17. ( a mnohým NP ) z roku 2007 velké zlepšení!

     Horní Kamenice zabojuje ze všech sil o sedmé místo. Poslední síla však zřejmě zůstane na startovní čáře. Přes skvělý start, jistou základnu a ještě lepší rozběh, jim při posledním závodu ten nahoře prostě nepřeje. Že by nedokonalé zapojení? Nebo vadná pojistka? Nevíme. Levé céčko se najednou odpojí od rozdělovače a kluci rozběhnutý útok nedokončí – NP. Nezbývá než se spokojit s 9. místem, potrénovat a věřit, že příští rok bude opět lepší (vloni celkově pátí).

    

     Jejich neúspěch vyloženě nahraje do karet Krašovicím, které se s nimi „řežou“ celou sezónu. Hůrky jim evidentně sedí, jakoby s posledním závodem přitekla nová míza, ačkoli 18ky patří letos mezi jejich stabilní výkony. Košař doslova vtančí do kádě, hadice létají všude kolem, voda jde dopředu, kde to jistí proudaři neuvěřitelně sehraným sestřikem. 18:77 (LP18:74), 10 bodů za 6. místo a kluci se mohou radovat z obhájené 7. příčky! (Letos na ní potřebovali o 13 bodů víc než vloni, což svědčí o neustále stoupající úrovni výkonů na ZČHL.)

     Borci z Vřeskovic jako by už měli pro letošek „vybráno“. Ukázková práce na zadku předčí všechna očekávání! Že by se po čase konečně zadařilo? Béčkař pomůže trojáku seč mu síly stačí, proudaři rozhazují klubíčka. LP bohužel i s proudnicovou spojkou. Nedokončí – NP (PP 17:16!). Místo plného počtu bodů vezou domů další „bachratou“ (pozn. = 0) a o bod za Krašovicemi se usazují na celkovém 8. místě. Na to, že začali jezdit na ligu pravidelně až vloni, je to úspěch!

     Skvělý útok předvedou Poděvousy. Přestože za celých 14 kol stáli na každém stupínku bedny vítězů jen jednou a zbytek závodů se dívali zdola, sbírali nenápadně body a lepili útoky, jak se dalo (každou chvíli s půjčenou mašinou), bojují dnes o bednu. Košař na výbornou, nabírač se výjimečně trefí, strojník posílá vodu vpřed. Nááádherně roztaženo! Proudaři se po delší době shodnou a sehraným sestřikem 17:37 (PP 17:26) udělají radost nejen sobě a mančaftu, ale i všem fanouškům a zejména svým ženským protějškům. Pro dnešek zlato! V celkovém pořadí zůstali minimálně na tom samém třetím místě jako vloni…

     Posunout na druhé je mohou hned další: SDH Únětice. Kluci vloni prodělali týmovou krizi a po velké obměně v mančaftu začali letos vlastně od znovu. Nejenže změny ustáli, dokonce se postupně probojovali zpět mezi špičku, pouze dvakrát skončili bez bodu. I dnes mají rozběhnuto na osobáček. Ten se povede jen na jednom proudu, levý prostříká – 19:27 (PP 17:43), 9 místo. I tak je to skvělý výkon pro zakončení úspěšné sezóny, kdy se z loňské třicítky stává zasloužená 4. příčka těsně pod bednou. Obrovská gratulace!

     Ve hře je ještě další favorit – Nekmíř. Po počátečních neúspěších  a neúčasti na několika kolech to kluci nevzdali a postupem času si dokázali vybudovat respekt i u „služebně“ starších mančaftů. Výkony ještě nejsou úplně stabilní, pokud jim ovšem vydrží píle a nadšení, příští rok zamíchají pořadím v lize určitě mnohem víc. Ani dnes by to nebylo špatné, kluci se seběhali a spojky na základně jim klapou na jedničku. Voda je venku coby dup. Jen terče se jim zdají špinavé, a tak je omývají víc, než je nutné – 19:18 (PP 19:04), 8. místo a celkově 16.

     Ač poslední závod, i dnes tu máme nováčka: SDH Volduchy. Pro nás velká neznámá, nicméně Volduchy jako obec na Rokycansku sami o sobě rozhodně mezi neznámé nepatří. Každoročně se tam v srpnu slaví velká bartolomějská a hřebenářská pouť. Proč hřebenářská? To proto, že hřeben je odpradávna součástí znaku obce (ačkoli nebyl nikdy objasněn důvod). Navzdory tomu působí jejich útok dost „neučesaně“. Nejprve nestihnou přípravu základny a další Nko dostávají poté, co jim nenašroubovaný koš padá do kádě. NP.

     Škoda, že se o některých mančaftech nedozvíme víc. Jindy vyloženě ukecané redaktorce, která je dnes výjimečně nejen za poznámkovým blokem ale i za mobilním mikrofonem u dráhy nějak dochází řeč – pro příště by to chtělo vylepšit teoretickou, hlavně znalostní přípravu a informovanost!

     Startovní listinu uzavírá Cekov. Letos potřetí na lize, vzestupnou tendenci útoků ale neudrží. Nedokonalý náběr, mašina si odkašlává. Přesto to nevypadá zle. Pravý proudař však pouští hadici i s proudnicí, útok nedokončí  - NP.

     O přestávce mezi kategoriemi se začíná projevovat „únava“ některých – zejména mužských- mančaftů. Není divu! Napětí a nervy jsou ty tam, neustále vyostřené závodnické vztahy vystřídá všeobecně objímací dobrá nálada a pohoda, u stánků s pitivem se mají co ohánět.

     Přestavba dráhy je naštěstí rychle hotová a zanedlouho už startér odstřelí (samozřejmě jen imaginárně) první ženský mančaft – domácí SDH Hůrky. Holky si odběhly doslova „od plotny“ v občerstvovacím zázemí a snaží se předvést co nejlepší výkon i na dráze. Košařka to vzadu jistí a nebýt trojáku, co zaspí na základně, mohl to být osobáček. 23:47 (LP 22:34) jim ale stačí na 5. místo.

     Dříve stabilní 18ky se ženám ze Strýčkovic poslední dobou nějak nedaří zaběhnout. Proudařky většinou voda dostihne dřív, než jsou připravené na sestřik. Ani dnes tomu není jinak. Příliš rychle poslaná voda vykrátí pravý proud, který prostříká – 20:09 (LP 19:06). Čas o dvě třídy horší než mívají nejlepší jim přesto stačí k 2. místu, celkově třetí bronzová příčka.

     Košařka z Mrtníku šroubuje sice na dvakrát, s o to větší vervou se pak noří do kádě. Skvělou práci odvádí béčkařka, která trojáku hodně pomůže, takže i proudy jsou téměř na čáře nástřiku. Prostřik na LP – 21:43 (PP 18:96), 3. místo. Dnes v pohodě na bednu, v celkovém pořadí těsně pod – 4. příčka. Škoda, že holky nemohly odjezdit všechna kola, byl by to rozhodně zajímavý boj o nejvyšší umístění.

     Pohodový útok bez velkých chyb předvede Horní Hradiště. Holky musely kvůli nedostatku lidí několikrát během roku měnit sestavu, což bylo na výsledcích a předvedených výkonech dost znát. Vypadá to, jako by se konečně opět našly – nebýt prostřiku na LP, mohla to být letos poprvé bedna. 22:53 (PP 21:25) ale stačí pouze na bramborové 4. místo. Celkově s velkým bodovým odstupem na 8. příčce.

     Jedna, dva, tři, čtyři, pět, šest…..a kde je ta sedmá? U družstva ze Seče se nemůžeme dopočítat. Vypadá to, že holky poběží opravdu v šesti. Nevzdaly to a budou i v oslabení bojovat až do konce. To je třeba ocenit! Košařka ne a ne našroubovat, vpředu mají relativně čas, čekají na vodu. Jakmile dorazí na proudy, levý terč je dole okamžitě. Pravá proudařka doslova zápasí s hadicí – 28:67, pro dnešek nebodovaná osmička. Holky si bohužel pohoršily i v celkovém pořadí, kde klesají s pouhými 37 body na páté místo.

     Bezděkov pod Třemšínem se ligy stabilně neúčastní, což je tak trochu škoda. Letos stříbrná děvčata z Brdské ligy by jistě měla co ukázat. Poté, co levá proudařka zkrotí neposlušnou hadici, dokončí útok v čase 24:85 (PP 20:18) a z Hůrek si domů odvážejí alespoň dva bodíky za 6. místo.

     Následuje bomba! Jak na dráze tak mezi diváky, kde vybouchne po útoku žen z Bučí. Přes nepatrné zaváhání na koši rozběhnou úžasný útok! Parádním sestřikem na obou proudech všem ukáží, kdo právem patří mezi špičku ženské kategorie. Dalším sedmnáctkovým časem 17:92 (LP 17:71) si doběhnou pro jisté 1. místo – rozloučily se opravdu na úrovni. Snad už jim to pomyslné závodnické štěstíčko nebude do budoucna tak proklouzávat mezi spojkami jako v letošní smolné sezóně. Stříbrnou  2. příčku si za špičkové časy a předvedené výkony rozhodně zaslouží.

     Ač začaly Únětice stabilně jezdit teprve letos, postupně si vybudovaly image stále se zlepšujícího mančaftu. Dnes se jim nezadaří. Voda je v hadicích příliš brzy, troják daleko od značky. Odpojený pravý proud završí nepovedený útok – NP. Celkové 7. místo (31 bodů) je ale úspěch a nám nezbývá než jim pro příští rok držet palce, jen tak dál!

     Na start se připravují „smolařky“ z Chválenic. Ač excelují na postupových i všech jiných soutěžích, na ZČHL se jim letos vyloženě nedaří. Rovněž u nich hraje roli neustálá obměna lidí a postů, s kterou se špatně vyrovnávají i tak skvělé a zkušené závodnice, jakými ony jsou. Spoje klapnou, odběh na jedničku – radost podívat. Levé proudařce se vytrhne na poslední chvíli z ruky hadice i s proudnicí. Strojnice čeká s vodou, dokud nejsou  proudy na místech. 26:58 (PP 26:30) není žádná sláva, i tak jim tento čas stačí na bodované 7. místo. Celkově na 6. příčce (36 bodů), což u nich můžeme vzhledem k počtu absolvovaných závodů (9) považovat za úspěch.

     Družstvu z Nekmíře se nepodaří nastartovat mašinu v čase přípravy – verdikt neplatného pokusu přijde dřív, než se holky dostanou na dráhu. Stroj si dá nakonec říct, a tak se zúčastní aspoň mimo soutěž. Velká škoda! Čas na PP by byl býval stačil na bednu. LP prostříká – 27:52 (PP 20:82) – NP. Po třech závodech bez bodíků.

     Základnu si připravuje Obora, rovněž nepravidelné účastnice ZČHL. Pravá proudařka poněkud zaspí na základně. Levá si to s ní vymění na dráze, kde sice nespí, ale všechno jí padá z rukou. Konečný čas tomu odpovídá – 34:89 a 10. místo. Celkově rovněž bez bodíků, tak snad příští rok…

     Cekovské závodnice už si k lize přičichly dvakrát, zabodovat se jim zatím nepodařilo. Ani dnešek se nestane tím zlomovým dnem. Nedostatek zkušeností a neuspořádanost celého útoku je znát i na čase sestřiku 47:54, který nakonec stejně není uznán a tak jako tak končí děvčata na 11. místě s neplatným pokusem – NP.

     Poslední kolo ZČHL uzavírají již před útokem jasné vítězky z SDH Poděvousy. Ale co to? Kde je šest blondýn a jedna…? U připravené základny si právě sedm stříbrovlásek losuje jednotlivé posty. Jak oznámí pan Pytlík, holky se chtějí rozloučit ve stejném složení, v jakém celou ligu odběhaly, ale protože to není možné, rozhodly se pro exhibiční útok. Na posilněnou si loknou Red Bullu, který jim dá křídla a holky vyrážejí na dráhu. Košík padá na beton, povede se až na podruhé. U trojáku vládne zmatek, válí se po zemi (jak troják tak závodnice), ještěže přispěchá na pomoc „béčkařka“. Společnými silami dotáhnou a „proudařky“ sundají v čase 32:09 (PP 31:70). Radují se z dokončeného útoku i 9. místa. Celkový bodový náskok už stejně nikdo nedotáhne a tak si do Poděvous odvážejí trofej nejcennější – výhru celé ZČHL pro rok 2008.

     Do vyhlášení zbývá už jen chvíle, kdy se vyhodnocují výsledky, vypisují diplomy a připravují ceny. Za moderátorským vozem se koná krátká schůze rady ligy. Potud to vypadá jako organizovaná akce. Všechny kolem už ale ovládá nevázané veselí a vzduch provoní alkohol smíchaný s radostí a dobrou náladou všech.

      Natěsněni v zástupech na pouhé šíři dráhy si užíváme slavnostních chvil závěrečného nástupu. Nejprve proběhne vyhlášení výsledků dnešního kola. (Muži: 1. Poděvousy, 2. Bezděkov p. Třemšínem, 3. Brodeslavy, ženy: 1. Bučí, 2. Strýčkovice, 3.Mrtník, nejlepším proudařem PP z Bezděkova- Max, nejlepší prodařkou LP z Bučí - Andrea).

     Následuje vyhlášení celkového pořadí kategorie žen a mužů.

     Nejprve nejrychlejší proudaři: Koby z Bučí a Standa z Brodeslav.

     Pro bronz si přijdou ženy ze Strýčkovic (79 bodů), stříbro patří loňským vítězkám (a rekordmankám v pokořování závodních časů) z Bučí (85 bodů) a stupínek nejvyšší zaberou s bodovým rekordem ligy Poděvousy ( 109 bodů).

     Bronzoví muži z Poděvous se přiženou jako neřízená střela (159 bodů), mnohem umírněnějším Brodeslavům patří stříbro (160 bodů) a doslova kovbojka se rozpoutá při grandiózním příchodu zlatého Bezděkova pod Třemšínem (186 bodů).

    

      „Tak jsme první, no a cooooo?!“

          Ocenění získávají nejen mančafty, ale také nejlepší fanoušci (pro letošek Dolní Hradiště) a samozřejmě nejlepší komentátor Míla Pytlík, který už k lize neodmyslitelně patří. Spolu se startérem Slávou Kešnerem získávají za zásluhy čestné členství v radě ligy ZČHL.

     Závodní šiky jsou už k neudržení, víc než slzy z loučení teče proudem šampaňské. Bude ještě chvíli trvat, než si všichni uvědomí, že to, co „před chvílí“ začalo v Horní Lukavici, teď tady v Hůrkách končí…

     Západočeská hasičská liga VPO Cup 2008 je za námi.

     Naposledy balíme přístřešky a loučíme se s travnatou závodní dráhou.

     Znějí poslední písničky na přání.

     Poslední „nashle“ a „ahoj“…

     Ještě ohlédnout a zamávat…

     Každý konec bývá začátkem něčeho nového, a tak…nesmutněme.

     Právě nám začíná období závodního klidu a zimní přípravy na další sezónu.

     Na viděnou příští rok!