Reprezentační tým dorostenců SH-ČMS

Autor: Roman - Radíkov (romik@firesport.cz), Téma: Ostatní
Vydáno dne 31. 05. 2011 (5797 přečtení)




Reprezentační tým dorostenců Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu se představuje. Na základě pozvání od Mezinárodní federace požárního sportu se sídlem v Moskvě se SH ČMS rozhodlo přijmout nabídku a zúčastnit se tak  II.MS v požárním sportu mládeže, které proběhne letos v červnu v ruském Petrohradu. Rázem se začal rodit zajímavý projekt.

Jelikož se jednalo o první akci tohoto druhu, padlo začátkem roku 2011 rozhodnutí dát šanci všem talentovaným dorostencům a vyhlásit veřejnou výzvu pro ty, které baví požární sport, mají dobré výsledky a měli by zájem spolupracovat.

 A tak poslední únorový víkend přivítala náměstkyně starosty SH ČMS Monika Němečková v Ostravě-Porubě všechny, kteří na tuto výzvu Ústřední odborné rady mládeže SH ČMS zareagovali.
O přízeň výběrové komise se ucházela víc jak stovka přihlášených kandidátů, rozdělená do tří věkových skupin. Největší konkurence se sešla ve starším dorostu, o něco méně početná byla skupina 15-16-ti letých. Nejméně adeptů bylo ve věku mladšího dorostu ve věku od 13 – 14 let.

Všichni zúčastnění dorostenci prošli sérií atletických, silových a obratnostních testů, včetně techniky na překážkách a práce s hadicemi. Chvilky volna mezi jednotlivými testy byly využity k rozhovorům s jednotlivými kandidáty o jejich trénincích, zkušenostech a dosavadních úspěších.
V době, kdy už byli všichni na cestě domů, začala asi nejtěžší práce výběrové komise. Každý z členů měl svůj okruh favoritů a bylo potřeba dojít ke shodě u maximálně osmi z každé věkové skupiny, což se nakonec podařilo.

Po necelém měsíci se sešel širší výběr dorostenecké reprezentace k další společné přípravě, která už byla zaměřená na nácvik běhů na 100 m s překážkami, výstupu na cvičnou věž a zkoušely se i jednotlivé úseky štafety. Starší dorostenci si poprvé vyzkoušeli štafetové hašení a nutno říct, že se klukům nevedlo vůbec špatně. Zajímavým okamžikem byl jistě kontrolní závod v běhu na 100 m s překážkami a výstupu na věž. V závěru druhého srazu reprezentace opět muselo dojít na nepříjemné zredukování výběru. Z původní čtyřiadvacítky pokračovalo pod hlavičkou repre týmu  jen šestnáct dorostenců.

V květnu začalo závodní období a tak reprezentace začíná využívat každé možnosti porovnat si svoji výkonnost s ostatními závodníky. V sobotu 7.května 2011 se v Plzni většina představila v rámci Českého poháru Velkopopovického Kozla v běhu jednotlivců na 100 metrů překážek. V přestávkovém programu se celý tým předvedl poprvé před diváky při exhibičním závodě ve výstupu na cvičnou věž. Druhý den všichni absolvovali premiérový závod dorostenců na věži, který se konal v rámci Memoriálu Vendulky Fránové a odpolední  běhy na 100 m s překážkami.

Při tomto závodě se mladí reprezentanti poprvé představili  v nové kolekci reprezentačních dresů, kterou pro ně vyrobila jihomoravská firma BISON.

Další náročný víkend začal už v pátek 13.5.2011 účastí na závodech Ligy ČR ve výstupu na věž v Ústí nad Orlicí. Tam si Standa Paulíček a Michal Bulín troufnuli do ostrého závodu a nevypadalo to vůbec špatně. Standa zvládnul celou věž nejrychleji za 17,73 a Michal za 17,77. O přestávce mezi druhými a třetími pokusy se představil celý reprezentační tým na distancích, tak jak jsou pro ně určeny v mezinárodních dorosteneckých pravidlech, tedy mladší dorost se zavěšeným žebříkem do první ho okna, střední dorost také do prvního okna, ale už se zápichem a starší dorost se zápichem do druhého okna. Výkony všech mladíků ve věku od 13 – 18 let diváky nadchly, kluci předvedli velké zaujetí, šikovnost a snahu.


V sobotu 14.5.2011 se celý reprezentační tým přesunul do své téměř „mateřské“ základny na HZS v Ostravě-Porubě, kde probíhalo okresní kolo v požárním sportu dospělých, které organizovalo Městské sdružení hasičů Ostrava. Díky vstřícnosti pořadatelů si kluci na nečisto vyzkoušeli všechny disciplíny během jednoho dopoledne.
Pro celou dorosteneckou reprezentaci bylo skvělé závodit si v Ústí nad Orlicí i v Ostravě. Pro kluky to byly další zkušenosti a setkání s realitou. Bylo cenné sledovat, jak se vyrovnávají s atmosférou závodů. Postupně se s tím všichni perou a zlepšování je vidět na každém z nich. Kluci hodně trénují doma, protože na soustředěních se toho bohužel moc stihnout nedá. Většina z nich si zlepšila osobní rekordy a také výkony všech štafet 4x100m při sobotních závodech v Ostravě byly parádní.


„Kluci jsou neskutečně pilní, zapálení a šikovní, myslím, že vytvořili skvělou partu a pevně věřím, že jim ta bojovnost, nasazení a kolektivní duch vydrží až do Petrohradu,“ říká vedoucí přípravy dorostenecké reprezentace Monika Němečková. „V mých očích všichni zúročují dlouhodobou přípravu z kolektivů mladých hasičů a dorostu, tu mravenčí práci jejich vedoucích a instruktorů, kteří se jim od dětství věnovali  a v neposlední řadě rodičů, kteří je v tomto krásném sportu podporovali. Určitě je vidět i dobrá práce trenérů reprezentace.  Přála bych si, aby se nám již vyhýbala všechna zranění, aby kluci přesto, že dobře vědí, že v Petrohradu může Českou republiku fakticky reprezentovat jen 9 z nich, stále vnímali a byli pyšni na to, že jsou součástí jedné velké rodiny.“


Dorostenecká reprezentace SH ČMS:
Mladší 13-14 let: Vladimír Šenk – SDH Těškovice, Jan Gášek – SDH Karolinka, Bohdan Sroka – SDH Těškovice, Jaroslav Feller – SDH Hostomice
Střední 15-16 let: Martin Lidmila – SDH Zbožnov, Tomáš Vlček – SDH Lhenice, Jan Vyvial – SDH Kozlovice, Tomáš Weidinger – SDH Bludov, Matěj Krayzel – SDH Těškovice a Dominik Bělský – SDH Krouna
Starší 17-18 let: Šimon Kudrna – SDH Těškovice, František Kunovský – SDH Němetice, Michal Bulín – SDH Žebnice , Stanislav Paulíček – SDH Široký Důl ,Petr Vaculín – SDH Veselá, Josef Mládek – SDH Jablonec nad Jizerou.

Karel Švéda, tiskový zpravodaj reprezentace dorostu SH ČMS