Vrbecká soutěž přepisovala rekordy

Autor: Luděk Durďák (sdh.rohatec@centrum.cz), Téma: Grand Prix Hodonín
Vydáno dne 22. 08. 2011 (4763 přečtení)




Doslova zemětřesení znamenal pro historické okresní tabulky víkendový předposlední díl hasičské Grand Prix na Hodonínsku. Tradičně velmi rychlá trať v Hrubé Vrbce přinesla rekordní časy v kategorii mužů i žen. Kluci z Vések nejdříve pokořili rekord zdejší dráhy, děvčata z Kuželova pak dokonce na setinu vyrovnala rok starý okresní rekord hasiček z Petrova.



 Ale pěkně popořádku. Šestadvacet družstev mužů a šest týmů žen přivítalo krásné letní počasí. Sluníčko pralo do vrbeckého pažitu, soutěžících i diváků tak vydatně, že děvčata nosila své sukně proklatě krátké, pánové hojně obnažovali mužné hrudníky a vrbečtí psi se v povzdálí bili o chládek. Na kvalitě soutěže to však nic neubralo, ba právě naopak.

Boj o vavříny i cenné bodíky zahájili kluci z druhého týmu Vések. Mišta Skřivánek na pravém proudu srazil terč v čase 17,24, což by stačilo na celkové druhé místo, obrovský prostřik na levé straně však poslal Vésky B až hluboko do druhé desítky. Velmi rychle skončila snaha domácích, nespojená béčka zhatila jejich ambice hned na základně. Kluci z Vrbky tak kolo před koncem ligy definitivně přišli o šanci vybojovat premiérový titul. Po třetím Rohatci, který časem 19,55 uzavřel první desítku ohlásil komentátor Zdeňa Janků start hasičů z Vések. Jakoby tušil co přijde, avizoval atak času pod sedmnáct vteřin. Výkon začínající šestnáctkou je v požárním útoku hranicí absolutní extratřídy. Borci z Vések si počínali jako Formule 1 na Ford Fiesta Cupu, rozdíl oproti konkurenci byl patrný z každého kroku. Výsledkem 16,64 zaznamenali zřejmě* nejrychlejší čas, jaký v rámci Grand Prix na Hodonínsku padl (*údaj jsem zatím kontroloval jen já a mohl jsem se splést). 
Ani po útoku Vések nebyla o dobré časy nouze. Osmnáctkám v podání Vrbky z Opavska a Vacenovic A, ale oproti Hradišťanům chyběl šmrnc. Pořádný vítr tak do horkého vzduchu vnesl až útok kluků z Velké. Veličani stále bojují v okresní lize o titul a ve Vrbce perfektně využili absence průběžných lídrů z Mistřína (reprezentovali okres i kraj na MČR v požárním sportu). Časem 17,79 se dlouho drželi na druhém místě celkově a v čele mezi týmy z okresu. 
Pomohl jim k tomu i nezdar řady spolufavoritů. Kvůli chybám nebo zranění nedokončili svůj pokus hasiči Vacenovic B, Čeložnic nebo Vlkoše B. Změnu na medailových příčkách tak přinesl až útok ostřílených pardálů z veterán týmu Vacenovic. Časem 17,30 odsunuli Veličany na třetí místo a vybojovali stříbro. Pánové Bábík a spol. se v polovině sezony už zřejmě nemohli dívat, jak jejich výrazně mladší nástupci ne a ne pořádně rozčeřit okresní i extraligové vody. Vytáhli dresy a oprášili tenisky, místo trenérského kormidla vzali opět do rukou hasičské nádobíčko a holobrádkům ukázali, jak se dělá požární sport. Přestože mají v nohách minimum soutěží, oba výrazně mladší vacenovské týmy jim už v celkově pořadí hledí na záda z pořádné dálky. 
V mužské kategorii se v závěru soutěže do první pětky prodrali ještě hasiči ze Salaše, když s časem 18,01 obsadili 4. místo. Z okresních týmů se pak v první desítce od sedmého po deváté místo seřadily Prušánky, Vlkoš A a Vřesovice. 
Kolo před koncem ligy je situace na špici hodonínské Grand Prix naprosto otevřená. Na čele má Mistřín a Velká nad Veličkou shodně 95 bodů. Na třetím místě je se 78 body Hrubá Vrbka jen jediný bodík před Vlkošem. 
 
Kdo si v horkém nedělním odpoledni myslel, že spolu s kategorií mužů skončila ve Vrbce i napínavá podívaná, a útoky děvčat už budou jen slabým čajíčkem, musel být hodně překvapený. Ženská Disgrafik Grand Prix totiž s blížícím se koncem pořádně graduje a děvčata si na trati nedarují zadarmo ani stéblo trávy. Tím spíš, když o celkový triumf soupeří týmy Kuželova, Hrubé Vrbky a Lipova, což je jako by se o titul ve fotbale prala Sparta, Slavia a Dukla. K dokonalé atmosféře derby chybí snad už jen davy hooligans s transparenty. Hasičky z Hrubé Vrbky stáhly den před domácí soutěží díky vítězství v Hovoranech náskok Kuželova na pouhých šest bodů. Před domácím publikem se znova vytáhly, čas 18,18 byl sice o vteřinku horší než sobotní vítězný čas z Hovoran, ale hozenou rukavicí soupeřkám rozhodně byl. Děvčata z Kuželova se ale evidentně rozhodit nenechala. Jejich útok si v ničem nezadal s výsledkem Vések v mužské kategorii. Precizní výkon celého týmu završily proudařky téměř shodným sestřikem, výsledkem byl vyrovnaný okresní rekord 17,02. Ten padl na stejném místě přesně před rokem a postaral se o něj Petrov. 
Nepříliš rády zřejmě budou na soutěž ve Vrbce vzpomínat hasičky z Lipova, přestože jejich čas 18,89 by na většině soutěží stačil na vítězství, v nebývalé kvalitním vrbeckém klání braly Lipovjanky body jen za čtvrté místo, což pro ně nakonec před závěrečnou soutěží znamenalo ztrátu šance na celkový primát. Časem 18,23 je v Hrubé Vrbce přestihla ještě Velká nad Veličkou.
Před velickým finále Disgrafik Grand Prix vede průběžné pořadí Kuželov se 114 body, Hrubá Vrbka má bodů 106 a Lipov rovnou stovku.
 
 
Pár fotek pro dokreslení, fotila Eva Želva Solaříková