Vranín 20.8.2011

Autor: Milan Beneš (BenesMilan@seznam.cz), Téma: Jihlavské liga OPEN v pú
Vydáno dne 26. 08. 2011 (3769 přečtení)




V sobotu 20.8.2011 proběhlo ve Vraníně jubilejní desáté kolo Jihlavské OPEN ligy. Před tímto závodem zbývala do konce poslední tři kola a v obou kategoriích tak vrcholí boje o nejvyšší příčky. Kvalitním sportovním výkonům přálo i příjemné letní počasí s teplotami kolem 23°C.  AUTOR: ZBYNĚK POKORNÝ

Do Vranína přijelo závodit o body do ligové tabulky celkem 35 družstev (25 mužů a 10 žen). Nechyběly ani Dolní Němčice A a Sedlatice mezi kterými se rozhodne o prvenství v kategorii mužů. Ještě nedávno to vypadalo na suverénní vítězství Dolních Němčic, ale Sedlatice přesto, že v letošním roce upřednostňují extraligové závody, dokázaly závěr ligy ještě zdramatizovat. Mezi ženami nechyběla například Rozseč, která se po loňském celkovém 5. místě hodně zvedla a nyní už má jistotu letošního triumfu. Hlavním rozhodčím závodu byl pan Miroslav Brunner z Jindřichovic a u kádě mu vypomáhala paní Miluška Mácová z Nové Říše.

Dráha byla výborně připravena a areál kvalitně ozvučen díky aparatuře DJ z Jemnice. Všechny útoky byly již tradičně zaznamenány na kameru. Video nejpovedenějších pokusů v obou kategoriích naleznete zde. Kdo se nemohl z různých důvodů dostavit na místo konání, mohl sledovat celý závod živě na webu hasičské televize www.hasici150.tv.
Starosta sboru Ing. Drahoslav Bastl, který celou akci komentoval, upozornil závodníky na těžké terče, které dělaly problémy proudařům už v minulém roce. Přesto se našlo opět několik družstev, které doplatily na příliš rychlou vodu. Celkově jsem však slyšel na naše terče spíše slova chvály.
Po úvodním nástupu ve 13 hodin a nahlášení vypůjčených postů z jiných družstev, zahájil soutěž svým pokusem Vranín. V domácím prostředí jsme rozhodně chtěli bodovat, bohužel nespojené béčko na rozdělovači veškeré naděje zhatilo. V tu chvíli jsme nevěděli, že bude stačit jakýkoliv dokončený útok na bodový zisk a nesnažili jsme se tak chybu na rozdělovači napravit a náš pokus za každou cenu dokončit.
Do plejáty N-kových pokusů se zařadily i na druhém a třetím startovním místě Šašovice s Hornicemi. Prvním družstvem, které svůj pokus dokončilo byly Kněžice, které si za čas 19:57 vybojovaly 7. místo. Rozhodně silnější byla druhá polovina startovního pole. 16. Na startu Předín předvedl velmi pěkný útok, jen škoda prostřiku na pravém proudu – 18:42 (LP: 17:27), přesto to stačilo na bednu, konkrétně na třetí místo.
Jako 20. si chystala základnu Stará Říše, která si v posledních kolech spravuje na OPEN lize chuť po nepříliš vydařené extraligové sezóně a raketově stoupá vzhůru i v celkovém hodnocení ligy. Levý proudař zaznamenal nejrychlejší sestřik dne – 16:78 a vysloužil si pohár pro nejrychlejšího proudaře v kategorii muži. „Pomalejší“ pravý terč 17:83 vynesl pro Starou Říši druhé místo v závodě.
Pořekadlo „to nejlepší nakonec“ platilo ve Vraníně na 100%. Sedlatice mají letos výbornou formu, což prokazují na závodech extraligy, kde drží třetí místo. V předposledním srpnovém víkendu si dávala nejvyšší česká liga přestávku a tak nic nebránilo Sedlaticím u nás startovat. Proudaři předvedli vyrovnané sestřelení terčů, což rozhodlo o jejich prvenství (LP 17:60 a PP 17:67).
V dívčí kategorii se bohužel žádnému družstvu nepodařilo pokořit 20-ti vteřinovou hranici. Z vítězství se letos podruhé radoval Předín za čas 20:42 a v celkovém hodnocení ligy si polepšil na 3. místo. Druhé místo v závodě obsadily ženy z Boršova (20:70). Třetí skončily již jisté vítězky letošního ročníku OPEN ligy – dívky z Rozseče (21:37). Za zmínku stojí vynikající pravý sestřik Rozseče v čase 17:65.
Po ženách bylo na řadě finále mužů na 2B, kde se kromě nejlepší pětice (Sedlatice, Stará Říše, Předín, Mladoňovice, Boršov) představily vylosované Komárovice Z. Za vítězství ve finále byl sud piva. Tuto výhru si odvezl Předín s časem 15:31. Předínu se u nás tedy nebývale dařilo. Muži obsadili v základním kole 3. místo, ženy 1. místo a navíc přišlo vítězství mužů ve finále.
Na závěrečném nástupu byla odměněna věcnými cenami všechna bodovaná družstva v obou kategoriích.
Samotný závod proběhl v poklidném duchu fair play, bez jakýchkoliv zádrhelů. Věříme, že i soutěžící a diváci prožili příjemně strávené sobotní odpoledne v našem hasičském areálu a někdy příště k nám opět zavítají.