Tituly Grand Prix patří Velké a Kuželovu

Autor: Luděk Durďák (sdh.rohatec@centrum.cz), Téma: Grand Prix Hodonín
Vydáno dne 01. 09. 2011 (5384 přečtení)




Napětí, že by se dalo krájet předcházelo nedělní poslední štaci letošního ročníku Grand Prix v požárním sportu na Hodonínsku. Před finálovým kláním ve Velké nad Veličkou nebylo o vítězi rozhodnuto jak mezi muži, tak ani mezi ženami. Právě domácí hasiči měli před závěrečným dílem ligy na vlas stejně bodů jako kluci z Mistřína. Mezi děvčaty vedly hasičky z Kuželova před sousední Hrubou Vrbkou o osm bodů a jistotu prvního místa také stoprocentně neměly.

 Mužská tajenka se dočkala rozluštění velmi záhy. Veličané startovali hned jako druzí v pořadí a borci z Mistřína vzápětí po nich. Hru nervů nakonec zvládli o poznání lépe hasiči z Horňácka. Namíchali koktejl rizika a preciznosti ve správném poměru a časem 17,97 nasadili laťku tak vysoko, že se pro kluky z Kyjovska stala nepřekonatelnou.

Mistříňáci drobně chybovali už na základně a následný pád pravého proudaře zhruba v polovině trati zhatil jejich šance definitivně. S celkovým druhým místem přesto byli evidentně spokojení.

Dramatický byl před velickou soutěží také boj o celkový bronz. Třetí Hrubou Vrbku dělil od čtvrtých hasičů z Vlkoše jediný bodík. Ve Velké předvedly oba týmy velmi podobné výkony, jen pár setinek nakonec naklonilo misky pomyslných vah na stranu Vlkošanů, když zaběhli 18,32 oproti 18,47 kluků z Vrbky.

Trojnásobní vítězové z minulých let si tak pořadí se štikou letošního ročníku vyměnili. V celkovém pořadí porazil Vlkoš Hrubou Vrbku nejtěsnějším rozdílem jediného bodu. Vítězi velické pohárovky se pak díky výsledku 17,81 stali hasiči z Čeložnic.

Jedním z přespolních týmů na Horňácku byli kluci ze Salaše, s časem 19,83 obsadili ve vyrovnaném klání 10. příčku.

Nedařilo se borcům z Rohatce, kteří především v druhé polovině sezony předváděli solidní výkony. Selhání rozdělovače znamenalo desetivteřinovou ztrátu na levém proudu, pravý terč byl přitom sražen v čase 18,42.

Ještě hůře dopadli hasiči z Vřesovic. Kvůli nedodržení pětiminutového limitu na přípravu základny na velický asfalt ani nevyběhli. Nic nepomohly debaty kapitána týmu s rozhodčím.

 Napínavá byla také soutěž žen. Na prvním stupínku se před závěrečným dílem držela děvčata z Kuželova, nástupkyně zlatého týmu z minulé sezony. Cestu za obhajobou jim však chtěly ještě zkomplikovat hasičky z Hrubé Vrbky, které ale startovaly dříve a musely tak vsadit vše na jednu kartu.

Sázka na riziko jim tentokrát nevyšla a kuželovské oslavy mohly přesně po roce opět vypuknout naplno. Kuželovanky soutěž uzavíraly, s jistotou titulu si svůj pokus užily, časem 18,45 navíc nedaly soupeřkám šanci a celkový triumf ještě korunovaly prvenstvím ve Velké. 

Vydařený závěr sezony předvedla také děvčata z Lipova. Útokem v čase 18,70 vydolovala z velického asfaltu stříbro. Díky tomu přeskočila v celkovém pořadí Vrbku a vybojovala druhé místo i v konečném pořadí Disgrafik Grand Prix žen.