Firesport
Firesport
   Firesport soutěže    


  Kalendář soutěží

  Jiné ročníky
 Ročník 2008
 Ročník 2007
 Ročník 2005
 Ročník 2004
 Ročník 2003

  Webmaster

 
 
 Telč 2005  
Autor: Roman - Radíkov  06. 09. 2005
     Na soutěž v požárním útoku O pohár města Telče, kterou již pošesté pořádají hasiči z SDH Nevcehle, letos přijelo závodit 40 družstev mladých hasičů, 26 družstev žen a 62 družstev mužů. Článek napsal Milka - Nevcehle.
 


     

 

Hasičský den začal ráno v 9 hodin ukázkou požárního útoku dětí z Mateřské školy Nevcehle, kteří již tradičně sklidili veliký potlesk. Poté se rozjela soutěž mladých hasičů (6 – 15 let) o putovní pohár věnovaný starostou města Telče, panem Fabešem. Soutěž se započítávala do Krajské ligy mladých hasičů a závodilo se na dva pokusy ve dvou drahách. Z vítězství se zde poprvé radovali mladí hasiči z Pavlova (JI), letošní mistři ČR v požárním útoku z MČR Plamen v Plzni. Časem 14,32 přesvědčili přítomné diváky, že požární útok opravdu umí. Na druhém místě skončili čtyřnásobní vítězové soutěže, mladí hasiči z pořadatelské SDH Nevcehle (JI) s časem 14, Na třetím místě skončili stejně jako v loňském roce mladí hasiči z Příseky (JI) časem …... Heraltice (TR) měli v prvním pokuse smůlu, uletěl jim od mašiny přetlakový ventil, proto museli jistit druhým pokusem a čas …. stačil pouze na 4. místo. 

V 17:00 byl proveden slavnostní nástup. Poté znovu předvedli požární útok a štafetu děti z MŠ Nevcehle. Následovala ukázka požárního útoku Dream Teamu Kraje Vysočina ve složení: koš - Dana Čírtková (starostka Nové Říše, redaktorka Jihlavských listů), savice -Roman Němec (velitel policejní stanice Telč), strojník - Josef Muranský (velitel hasičské stanice Telč), béčka - Bohumil Norek (ředitel zámku Telč), rozdělovač - Jiří Šindelář (předseda okresního sdružení DH, velitel hasičské stanice Třešť), pravý proud - Miloš Vystrčil (hejtman Kraje Vysočina), levý proud - Roman Fabeš (starosta města Telče). Útok za hranicemi lidských možností se podařil zvládnou za úctyhodných 31,09 vteřiny.

 Po „kulturní“ vložce se mohla naplno rozběhnout soutěž žen.  Jako první se na start postavili dvojnásobné vítězky soutěže v Telči, hasičky z Výčap A (TR). Krásný útok a časomíra se zastavila na čase 18,31 vteřin. Jako čtvrté se představili hasičky z pořadatelského sboru Nevcehle (JI). Děvčata skončila v letošním ročníku Velkopopovický kozel Extraligy ČR v PÚ na třetím místě, proto do nich domácí diváci vkládali veliké naděje. Mezičasy téměř totožné s družstvem hasiček z Výčap, ale časomíra ukázala čas o pár setinek horší – 18,38 a celkové druhé místo. Jako patnácté se představily hasičky ze Lhotek A (ZR), účastnice Extraligy a vítězky telčské soutěže z roku 2003 se prezentovaly krásným sestřikem, ale čas 18,70 stačil „až“ na třetí místo. Jako 24. se na start postavily loňské vítězky, hasičky z Úherců (PS). O tom že závodit na kostkách je velice zrádné se přesvědčila pravá proudařka, které při dobíhání k terčům vypadla hadice i s proudnicí. Konec všech nadějí a čas 25,03 stačil na celkové 13. místo. Po skončení soutěže byly předány všem soutěžním družstvům ceny, prvním třem krásné poháry. Do Výčap zamířil nový putovní pohár věnovaný ředitelem zámku Telč, panem Norkem. Nejlepší proudařkou se sestřikem 17,71 se stala Jana Cafourková z Výčap. Soutěž žen měla rychlý spád, 26 družstev bylo odcvičeno za necelé dvě hodiny. Tímto bychom chtěli poděkovat rozhodčí ženské soutěže Milušce Mácové z Dyjičky.

 Po skončení soutěže žen se prodloužila dráha a čekalo se na setmění. Rozhodčí pan Miroslav Brunner z Jindřichovic a pan Antonín Fic ze Staré Říše pustili první družstvo na start o půl deváté. Jako první se představilo mladší družstvo z pořadatelského sboru. Nevcehle A, účastník letošního ročníku Extraligy se chtěl před domácím publikem „vytáhnout“, bohužel prostřik na pravém proudu a čas 19,23 znamenal po loňském druhém místu letos až desáté umístění. Jako druzí se představili „sousedé“ z Urbanova (JI), na levém proudu „myšák“ srazil za úctyhodných 17,47, bohužel pravý čas 19,34 a celkové 11. místo v soutěži. Jako třetí se na start postavili „kamarádi“ ze Žďáru (JH), kteří snad závodí každý závod v jiné sestavě, tentokrát jim časomíra ukázala čas 18,56. Tento čas by loni stačil na celkové vítězství, letos bral páté místo. Jako pátí se na start postavili vítězové soutěže z roku 2001 družstvo Markvarce (JH), znovu prostřik na jednom proudu a čas 19,99 a konečné 19. místo. Jako šesté se na start postavilo starší pořadatelské družstvo Nevcehle B, trojnásobní vítězové soutěže tentokrát po nejrychlejší vodě za 8,51 a nejlepším výstřiku (17,01) předvedli čas 18,34 a celkově obsadili druhou příčku. Na všech předchozích ročnících soutěže v Telči se družstvo umístilo „na bedně“ což svědčí o jeho kvalitách. Tradiční jedenáctku mají na startu loňští vítězové, hasiči z Petrovic (TR). Fantastický útok přibrzdil prostřik na pravém proudu. Levý proud – měl jsem tu čest si ho zaběhnout - za 17,36 znamenal nejlepší sestřik noci. Pravý „Stíhač“ bohužel „až“ 18,85 a celkové 7. místo v soutěži. Jako patnáctý se na start postavil loňský vítěz a letošní vicemistr Extraligy, družstvo z Plumlova (PV). Útok s pomalejší vodou za 9,60, ale s vyrovnanými sestřiky za 18,42 stačil v celkovém hodnocení na třetí příčku. Jako šestnáctí se v Telči poprvé představili hasiči z Čechtína (TR). Suverén Třebíčské hasičské ligy chtěl v Telči moc zvítězit, bohužel problém proudaře na základně je zařadil do pole poražených. Jako 21. se představilo vedoucí družstvo Velké ceny Blanenska, Černovice. Terče sražené za 18,52 a čtvrté místo. Když už domácí začínali pomalu slavit, nastoupilo na start, jako 24. družstvo Bohdalína (PE). „Nenápadný“ účastník Extraligy, který nebyl ani jednou „na bedně“, přesto dokázal v konkurenci nejlepších obsadit v letošním ročníku Velkopopovický kozel Extraligy ČR v PÚ pátou příčku, předvedl v Telči nejvyrovnanější sestřiky a čas 18,09. Čas který se rozsvítil na digitálním disleji znamenal výbuch radosti v Bohdalínském „kotli“ a poprávu je zařadil na celkové vítězství. Jako 35. se v Telči ukázali poprvé hasiči z Bašnic (JC), čas 18,99 a osmá příčka. Startovní číslo 37. byl veliký favorit soutěže. Podnikoví hasiči JIP Větřní (CK), tentokrát s velice kvalitními proudaři – Romanem z Radíkova a Pavlem z Bohdalína. Bohužel znovu prostřik a čas 18,81 a celková šestá příčka. Kolem půl druhé bylo dobojováno, ceny byly rozděleny mezi 42 nejlepších družstev mužů.

Ze soutěže v Telči se na poslední chvíli odhlásili již přihlášená špičková družstva mužů Úherce a Vacenovice, přesto byla soutěž nabyta kvalitními družstvy a stává se z ní velice prestižní záležitost. Snad i díky téměř metrovému putovnímu poháru věnovaný Krajem Vysočina, z kterého měli kluci z Bohdalína obrovskou radost.

 Na soutěži byla znovu velkoplošná obrazovka, která se pro množství diváků u trati osvědčila. Dále jedna novinka a to svítící čára stříkání se divákům také velice líbila. Časomíra a časoměřiči z Petrovic pracovali bez chyby. DJs z Tábora doprovázeli závody hudbou a samozřejmě komentátor ze Starého Lískovce - Sport, který umí fantasticky okomentovat snad všechna družstva.

 Na závěr bych Vás chtěl požádat, aby jste se vyjádřili v komentářích, nebo v diskuzi co Vám na soutěži chybí, co ještě zlepšit atd. Vynasnažíme se vyhovět a na příštím VII. ročníku soutěže znovu naviděnou.




4617 přečtení | Žádné komentáře | Info-mail | Tisk

 
 
  Hledej v článcích
Rozš. hledání

  Reklama
Firesport - vše pro požární sport
Rocková kapela 365


  Diskuze
 VHL Horni Lidec 11.8.2012
 co pro lepší uchycení savice
 Hledáme spolumoderátora soutěže
 Elastické kalhoty
 11. ročník nočnej hasičskej súťaže Mostište -28. júla 22:00


Copyright © 2002 Haka Graphics. Všechna práva vyhrazena.
Žádná z částí webu Firesport nesmí být použita bez souhlasu autorů.
Novinky Extraliga ČR v požárním útoku Ligy požárním útoku Diskuze o požárním sportu a vše s ním související Soutěže, které nespadají do seriálů jednotlivých lig Pozvánky na soutěže Chat pro pokec o požárním sportu Fotografie z hasičských závodů Videa požárních útoků ke stažení Nabídka výrobků pro požární sport Odkazy na ostatní hasičské stránky Sekce, kde jsou příspěvky nezařaditelné do předchozích odkazů