Firesport
Firesport
   Firesport soutěže    

  Ročník 2011
 Výsledky soutěží
 Rozpis soutěží
 Celkové pořadí

  Kalendář soutěží
 areál HZS Plzeň Košutka 7.5.
 Pacov 28.5.
 Bludov 9.7.
 Kamenec u Poličky 6.8.
 Písková Lhota 3.9.
 Ostrava - Poruba 10.9.

  Jiné ročníky
 Ročník 2010
 Ročník 2009
 Ročník 2008
 Ročník 2007
 Ročník 2006
 Ročník 2005
 Ročník 2004
 Ročník 2003

  Webmaster

 
 
 Večerní stovka 2007 ozdobená národním rekordem 17,60 s ?  
Autor: Petr Šváb  15. 08. 2007
     V přebudovaném sportovním areálu v Kamenci u Poličky se v sobotu 11. 8. 2007 uskutečnil 13. ročník závodu Večerní stovka jako pátý díl Českého poháru Velkopopovického Kozla.
 


     Model závodu byl pro letošní rok zvolen takto - závod žen za denního světla, závod mužů za umělého osvětlení.
V 17 hodin byl tak odstartován závod žen, ve kterém startovalo 87 závodnic a k dispozici měly dva pokusy. Druhé kolo tradičně v obráceném pořadí dle výsledků kola prvního.
První kolo proběhlo ve velkém tempu a znovu potvrdilo obrovský vzestup výkonnosti a konkurence v kategorii žen v letošním roce. Nejlepší v prvním kole byla Monika Sedlatá 18,07 s, ale za ní byly s minimálními časovými rozdíly poskládány všechny ostatní favoritky.
Druhé kolo tak slibovalo napínavé drama a protože i počasí vydrželo bez deště, daly se očekávat výborné časy. Jako první zaútočila ze zadních pozic na první desítku Marcela Rezková časem 18,89 s. Závodnice z první desítky prvního kola však nemohly zůstat pozadu a tlačily časy stále dolů - Jitka Hanousková 18,70 s, Pavla Švábová a Andrea Nolčová 18,63 s, Pavla Švaříčková 18,55 s.
Čekal se již jen útok na první pozici Moniky Sedlaté a ten přišel - Klára Šenkyříková z pátého místa potvrdila skvělou formu. Fantastický čas 17,60 s znamená nejen vedení, ale také nový národní  rekord.
Na startu již zbývaly poslední dva rozběhy - Vlasta Michalovičová úspěšně zaútočila na čtvrté místo 18,24 s. V posledním rozběhu - Andrea Hrouzková, aktuálně třetí a Monika Sedlatá aktuálně druhá. Za velkého povzbuzování diváků se obě pokusily zaútočit na vedoucí čas. Moniku zradil rozdělovač,zato Andrea potvrdila formu mladé generace závodnic a dalším fantastickým časem 17,66 s se posunula na druhé místo.
Po posledním běhu následovalo oficiální přeměření dráhy, překážek a nářadí Kláry Šenkyříkové - vše prošlo naprosto v pořádku a tak nový národní rekord čeká již jen na oficiální schválení na MV.
V kategorii mužů se na start postavilo 119 závodníků, začátek startu ve 20,15 h již za umělého osvětlení, pravidla závodu - všichni muži první kolo, druhé kolo 60 nejlepších v obraceném pořadí dle výkonů.
První kolo se tak neslo ve znamení nezkazit a postoupit - první místo obsadil Dušan Škaroupka 17,44 s, druhý Jan Lorenc 17,45 s, třetí Vladimír Janko 17,49 s a pak již skoro po setinách všichni ostatní.
Ve druhém kole byli diváci svědky stále lepších a lepších časů, ale také i pokusů na risk, který ne vždy vychází. Ze zadní pozice se do vedení na dlouhou dobu dostal Pavel Maňas 17,12 s, následován Michalem Čekalem 17,23 s. Na třetí místo zaútočil z jedenácté pozice Jan Vlk 17,39 s, hned vzápětí na to Jakub Paulíček na první 17,11 s. Z pátého místa pak Pavel Krpec do čela závodu 16,92 s.
Na startu tak byla již jen nejlepší čtveřice z prvního kola - v aktuálním pořadí však až na místech 8., 9., 10., 11. ! Za fandění diváků Vladimír Janko a Martin Kulhavý útočí, avšak ani jeden z nich nedává rozdělovač. V posledním běhu Jan Lorenc zachraňuje medailové místo - 17,10 s, Dušan Škaroupka riskuje na 16,96 s, ale s nezapojeným rozdělovačem.
Závod tak končí dramatem do kterého přichází protest Martina Kulhavého na jeho finálový běh. Protest pro příliš brzké vynulování časomíry po nezapojení rozdělovačů v rozběhu Martina Kulhavého a Vladimíra Janka je uznán. Ve strhujícím průběhu závodu se neměří závodníkům čas na pokus, závod má svoje přirozené velké tempo a spád, které už vlastně řídí sami závodníci tím, jak nastupují na dráhu a jak dráhu opouštějí. Martin tak sám svůj běh opakuje. Výborným pokusem a časem 16,80 s se dostává na první místo závodu, odnáší si nejen prémii za první místo, ale také i prémii za nový rekord dráhy.

Večerní stovka 2007 se ve 23,30 h dostává k vyhlášení vítězů - 40 mužů a 30 žen si odnáší trička s logem Večerní stovky, věcné ceny, nejlepší desítka k tomu i finanční prémie. Na řadě je populární doprovodný hudební program a zábava pro všechny až .... .

Letošní ročník Večerní stovky byl po sportovní stránce možná jeden z nejlepších a to v obou kategoriích. Běhaly se skvělé časy u žen, pro muže to platí dvojnásob s přihlednutím na umělé osvětlení, ale hlavně závody měly dramatický náboj, měnilo se pořadí na prvních místech až do samotného závěru.

Tradiční program závodů pak v neděli zakončily závody v požárních útocích. Nejdříve podle extraligových pravidel startovalo 26 družstev mužů a 14 družstev žen v závodě O pohár starostky obce, pak následoval Seniorcup mužů a žen nad 35 let se sedmi družstvy. Nakonec startovalo 18 družstev mužů a 8 družstev žen s jednotným strojem KOMFI v závodě Komfi cup na nástřikové terče a dle pravidel pro Mistrovství ČR.

Ještě poznámka k přímému přenosu a k projekcím v areálu:
Vlivem technických problémů nebyl přenos zcela ideální - dobře fungoval v sobotu zhruba do poloviny závodu žen, pak přenos neustále provázely problémy. Až znovu v neděli dopoledne bylo vše v pořádku. Bohužel kolem 12 hodiny musel být přenos dle dohody s dodavatelskou firmou ukončen. Také se zcela nepodařilo jeho kompletní zálohování a proto například při vyhlášení vítězů Večerní stovky nebyl promítán střihový záznam pokusů závodníků. Celý projekt byl letos koncipován jako pilotní na otestování možností a získání zkušenosti do dalších ročníků, takže doufejme, že příště to už bude ono.

Všechny kompletní výsledkové listiny, fotografie naleznete na webu www.obec-kamenec.cz.
Také tam naleznete průběžné pořadí Českého poháru VK 2007, který se přiblížil k poslednímu závodu v Borovanech.
Finálový závod slibuje velké drama vzhledem k bodové vyrovnanosti pořadí - jeho propozice jsou také již na webu - běží se ve třech drahách a v tretrách.

Na závěr bych rád poděkoval Vám všem účastníkům závodů v areálu Pod Lipou v Kamenci za Vaši přízeň. Moc si vážíme slov chvály - jsou pro nás tou nejlepší odměnou a motorem do další práce a nápadů, protože stále je co zlepšovat a vymýšlet.

Petr Šváb


4196 přečtení | Žádné komentáře | Info-mail | Tisk

 
 
  Hledej v článcích
Rozš. hledání

  Reklama
Firesport - vše pro požární sport
Rocková kapela 365


  Diskuze
 VHL Horni Lidec 11.8.2012
 co pro lepší uchycení savice
 Hledáme spolumoderátora soutěže
 Elastické kalhoty
 11. ročník nočnej hasičskej súťaže Mostište -28. júla 22:00


Copyright © 2002 Haka Graphics. Všechna práva vyhrazena.
Žádná z částí webu Firesport nesmí být použita bez souhlasu autorů.
Novinky Extraliga ČR v požárním útoku Ligy požárním útoku Diskuze o požárním sportu a vše s ním související Soutěže, které nespadají do seriálů jednotlivých lig Pozvánky na soutěže Chat pro pokec o požárním sportu Fotografie z hasičských závodů Videa požárních útoků ke stažení Nabídka výrobků pro požární sport Odkazy na ostatní hasičské stránky Sekce, kde jsou příspěvky nezařaditelné do předchozích odkazů