Firesport
Firesport
   Firesport soutěže    

  Reklama
/

  Ligy a soutěže
 Břeclavská liga
 Český pohár Velkopopovického Kozla
 Extraliga ČR
 Grand Prix Hodonín
 Hanácká extraliga
 Havlíčkobrodská liga
 JL OPEN liga
 Jihočeská has. liga
 Jizerská liga
 Krušnohorská liga
 Ligy - věže
 MSP
 Pelhřimovská hasičská liga
 Podhostýnská liga
 Prostějovská liga
 SMHL
 Táborská hasičská liga
 Třebíčská liga
 VC Uh. Hradiště
 VC Ústeckoorlicka
 VC Blanenska
 VC OSH Přerov
 Západočeská liga
 Zlínská liga PS

  Hlavní menu
Statistiky
Ankety
Všechny články
Nejčtenější články


  Seznam rubrik
 Břeclavská hasičská liga
 Český pohár
 Extraliga ČR
 Fotografie
 Grand Prix Hodonín
 Hanácká extraliga
 Havlíčkobrodská liga
 Jihlavské liga OPEN v pú
 Jihočeská has. liga
 Jizerská liga
 Kozel - partner Firesportu
 Krušnohorská liga
 Liga ČR ve výstupu na věž
 Moravskoslezský Pohár
 Nezařazené
 Obchod
 Ostatní
 Pelhřimovská hasičská liga
 Podhostýnská hasičská liga
 Pozvánky
 Prostějovská liga
 SMHL
 Táborská hasičská liga
 Třebíčská okresní liga
 VC Uherské Hradiště
 VC Ústeckoorlicka
 Velká cena Blanenska v PÚ
 Velká cena OSH Přerov
 Video
 Západočeská has. liga
 Zlínská liga požárního sportu

  Webmaster

 
 
 Dobrá nebo špatná?  
Autor: Roman - Radíkov  10. 02. 2008
      Zdroj: Repre SDH - 2007. V tomto článku se můžete dozvědět něco víc o reprezentaci SH ČMS, jejím fungování a hlavně výsledcích ze sezóny 2007. Reprezentace se skládá z lidí, kteří se tomuto sportu věnují buď při škole nebo ve volném čase po zaměstnání. Věk se pohybuje od 18-ti do 32 let, takže určitě má každý šanci bez omezení věkem. Oba z dvojice  trenérů Pěkný & Prodělal jsou našimi dřívějšími úspěšnými reprezentanty a zúročují své dlouholeté zkušenosti v následnících. Vedení svých svěřenců se věnují na úkor vlastního volného času, jako mnoho dalších. Většina odchovanců repre SDH pak pokračuje v reprezentaci profesionálních hasičů.
 


     

 Od konce loňské sezóny jsme měli 4 společná soustředění . První bylo již v říjnu ve Dvoře Králové. Zde proběhlo testování a přeměřování výkonnosti. Dále jsme se zaměřili na naši největší slabinu, věž. Došlo i na dolaďování stovek a hlavně zkoušení nových způsobů překonání bariery a zapojování rozdělovače po vzoru závodníků ze států bývalého Ruska. Obě tyto „novinky“ se ukázaly v letošní sezóně jako účinné a vedly ke zlepšení  časů u všech členů. Během pěti dní  jsme se naučili základy  a pokusili jsme se odstranit největší nedostatky v technice, jak na věži tak na stovce. V zimním tréninkovém období se s těmito nabitými zkušenostmi každý popral jak uměl a dále jsme se snažili o zdokonalení každý samostatně.

 Druhé, zimní soustředění proběhlo tradičně na HZS Písek. Zde je jediná dostupná krytá věž  v republice. Při tomto setkání jsme se zaměřili hlavně na věž. Při odstraňování chyb, ať velkých či malých, se nejednou o naše trenéry pokoušel infarkt. Nakonec to ale s nikým naštěstí neseklo. Na začátku nás neminuly oblíbené testy síly, rychlosti, výbušnosti a koordinace. Už zde se začala rýsovat letošní forma Martina Roháče, Kuby Pěkného a Martina Stuchlíka. Díky mírné zimě jsme mohli vyklusávat po krásné stezce okolo řeky.

 


Třetí soustředění bylo opět v Písku. Hlavní náplní se stala  věž a párkrát se dostalo i na trenink rozdělovačů a bariery. Pro zpestření nám trenéři zařadili závod vyřazovacím způsobem v rychlosti napojení na rozdělovač. Starty byly z různých poloh a nejrychlejším střelcem se stal „tazmánský čert“ Pavel Hnízdil. Občas jsme si zahráli nohejbal a mohli jsme si to rozdat i s naším bývalým reprezentantem Josefem Roušalem z místního HZS.


 

Poslední soustředění se odehrálo na nádherné  moderní stanici v Plzni těsně před začátkem závodní sezóny. Hlavní náplň byla opět věž a našel se čas i na stovky.  Dosahované časy jak na věži tak na stovce nebyly asi nijak ohromující, kromě Pavla Hnízdila, který ulítl na stovce s časem 16:24 . Většina byla unavená po náročné zimní přípravě a výsledky se naštěstí  začaly ukazovat až v průběhu sezóny na závodech.


 

Český pohár začal na HZS v Plzni. Zde pokořili v základním kole 16-ti sekundovou hranici Martin Stuchlík a  Jakub Pěkný. Ve finálových rozbězích Martin Stuchlík vybojoval 2.místo s časem 16:74.
V Moravském  Berouně se opakovalo pořadí na prvních dvou místech z Plzně. Martin Stuchlík 16:89 a Martin Roháč 16:94.
V Kvasinách  se za krásného počasí dokázal dostat pod 17 sekund pouze Matin Stuchlík a zajistil si tak první místo časem 16:99. V následném finále si to rozdalo 27 závodníku systémem  K.O. až do finálové trojky Stuchlík, Vachata, Iker.
Na atletickém stadionu v Turnově se letos opět bojovalo bez treter, přesto padly 4. šestnáctky , Stuchlík 16:69, Roháč 16:84.
Další závod byl  v krásném areálu v Kamenci. Nový asfaltový povrch byl dost rychlý, bohužel ale i trochu nebezpečný, o čem se přesvědčilo dost závodníků a závodnic. Hlavním úkolem bylo vyhnout se zranění před ME v Ostravě a tomu odpovídaly i výsledky.
 Poslední závod byl tradičně v Borovanech. Zde se na těžké trati dokázali dostat pod 17 sekund Pavel Hnízdil 16:47 a Martin Stuchlík 16:87.
V celkovém pořadí se umístili Martin Stuchlík 2.místo, Martin Roháč 3.místo, Pavel Hnízdil 4.místo, Dušan Iker 5.místo, Jakub Paulíček 7.místo, Jan Vlk 8.místo, Pavel Maňas 9.místo a Dušan Škaroupka 10.místo.
 Liga ve výstupu na věž začala v Karlových Varech za velice nepříznivého, místy až nebezpečného počasí. Zde se nejlépe umístili Martin Roháč 11.místo a Václav Mikyska 15.místo.
Další závod se odehrál v Ústí na d Orlicí. Každý závodník měl 4 pokusy z nichž se první dva započítavají do hodnocení ligy. Jakub Pěkný se jako první český dobrovolný hasič dokázal dostat pod 15 sekund časem 14:62! Celkově se tento den umístil na 7.místě. Na další krásné patnáctkové časy dosáhli Václav Mikyska, Martin Stuchlík a Martin Roháč.

Třetí  závod se uskutečnil v Plzni. Za nádherného počasí se zde bojovalo na věži i na stovce. Svoji formu potvrdili krásnými výkony Jakub Pěkný, Martin Roháč a Václav Mikyska. Další čtrnáctkou dal Jakub Pěkný a jako první v historii ligy se probojoval do první osmičky. Na stovkách si nejlíp vedli  Martin Stuchlík (16:47), Martin Roháč (16:72), Jakub Pěkný (16:80). Do první desítky se probojovali s šestnáctkovými časy ještě Dušan Škaroupka, Jan Hůla a Jan Vachata. Ve dvojboji to dopadlo, Pěkný (4) Roháč (5) Hůla (7) a Mikyska (9).
 4. kolo se konalo v Krchlebech u Čáslavi. Počasí tentokrát moc nepřálo, přesto Jakub Pěkný dokázal opět zalézt výborně s časem 14:54.
 V Českých Budějovicích se závodilo za letního počasí na čtyřvěži a následně i na atletickém oválu. Na věži si nejlíp vedli Václav Mikyska (15:55), Martin Roháč (15:70) a Jakub Pěkný (15:87). Ve stovkách vybojoval Martin Stuchlík  4.místo ( 16:46) a 7.místo Jakub Pěkný (16:81).
Předposlední závod se uskutečnil ve Zlíně.Zde se nejlíp umístil Jakub Pěkný 8.místo (15:00). Další výborné patnáctkové časy byly v podání Martina Roháče (15:45) a Václava Mikysky (15:52).
O poslední body se bojovalo v Hradci Králové, dopoledne na věži a odpoledne na místním atletickém stadionu. Na věži si nejlépe vedl Václav Mikyska (15:27), dále Jakub Pěkný (15:33), Martin Roháč (15:82). V následném vyřazovacím pavouku se účastnili první dva jmenovaní. Nejdále se dostal do čtvrtfinále Jakub Pěkný. První dva pokusy na stovce měli  nejlepší Matin Roháč  (16:19), Jakub Pěkný (16:72),Jan Vlk (16:78), Jakub Paulíček (16:90) a Vlastimil Wilder (16:98). Soutěž pokračovala opět vyřazovacím způsobem. Zde se účastnili  všichni výše jmenovaní. Do nejlepší čtyřky se probojoval  Jan Vachata a získal 1.místo. Reprezentantům SDH se tak povedlo udržet putovní pohár po loňském vítězství Jana Lorence.
 5. a 6.září jsme se zúčastnili Mistrovství Evropy v Ostravě.Byť  mimo pořadí, ale byli jsme u toho. Tyto závody byly pro nás všechny velkou zkušeností a zážitkem. Více podrobností je na www stránkách českého hasiče v sekci Reprezentace -  Zprávy z reprezentace SDH. Z jednotlivých výkonů stojí za připomenutí skvělé časy Martina Roháče 100m-16:35 (12.místo), věž-15:67 a  celkově 23.místo ve dvojboji. Stovku zvládli nejrychleji Martin Stuchlík (16:64), Pavel Maňas (16:70) a Jan Vlk (16:83). Věž  Jakub Pěkný (15:78), Václav Mikyska (15:81), Dušan Iker (16:31), Martin Stuchlík (16:67) a Pavel Maňas (16:97). V celkovém hodnocení bysme se při započítávání do výsledků soutěže umístili na 5.místě.
 V postupových soutěžích profesionálních hasičů se nejlépe umístili Martin Stuchlík (16:55-16:68) Martin Roháč (16:67-15:35), Jakub Pěkný (16:66 – 14:76), Václav Mikyska letos také pokořil hranici čtrnácti sekund v novém osobním rekordu časem 14:95, Jan Hůla (15:97). V kategorii SDH na MČR v Plzni dosáhli nejlepších časů  Jan Vachata (16:37). Pavel Maňas (16:40), Jakub Paulíček (16:77), Michal Čekal (16:84), Martin Stuchlík (16:85), Martin Roháč (16:87), Jakub Pěkný (16:89), Jan Lorenc (16:81). Celkové prvenství si odneslo družstvo Radimovic s Dušanem Ikerem a Václavem Mikyskou.

 Naším hlavním cílem do budoucna je Olympiáda v roce 2009 v Ostravě. Tomu se podřídí tréninky na nadcházející sezónu. Naším prvořadým cílem je zlepšit výkony na věži. Dále se budeme snažit stabilizovat výkony ve všech čtyřech disciplínách. Pro příští rok se opět zmenšil kádr vybraných jedinců, nicméně dveře nemá nikdo zavřené a je možné že naše řady rozšíří někdo další.

 Na konci sezóny došlo k dalšímu zeštíhlení celého kolektivu výběru SHČMS. Naše řady opustili pro slabší výkony v celém kalendářním roce Jan Bartoš, Karel Boukal a bohužel i ze zdravotních důvodů Jan Lorenc. Všem přejeme ať je další sezóna dle jejich představ a Honzovi úplné uzdravení ať se můžeme potkávat na vrcholných závodech v plné formě.



Související články:
Mistry ČR družstev pro rok 2008 jsou Chválenice a Počátky (23.09.2008)
Pozvánka na Ójezdské stovkování (21.07.2008)
Rozhovor Milanem Pařilem z Nevcehle (10.02.2008)
Mistrovství ČR v Plzni ozdobeno národním rekordem (21.09.2007)
Krajské kolo v Přerově (13.09.2007)
Krajské kolo v PS Nový Jičín (19.08.2007)
Pozvánka na Ójezdské stovkování (17.07.2007)
Czech Computer tréninkový kemp (12.03.2007)
V Litomyšli se rozhodlo o mistrech ČR v požárním sportu pro rok 2006 (21.09.2006)
Velká cena v časovce do vrchu PRADĚD 2006 (12.07.2006)
Proč petice na podporu požárního sportu? (29.06.2005)
O pohár starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (05.09.2004)
IRON FIREMAN - TFA Olomouc (10.08.2004)
O pohár SDH Nevcehle (09.06.2004)
Fotoreportáž z Pyrosu (21.05.2004)
Pozvánka na extraligu v Trnově (18.05.2004)
Nominace o nejlepší stránky SDH (18.04.2004)
Memoriál Vendulky Fránové (18.04.2004)
Soutěž o nejlepší hasičské stránky (04.03.2004)
Přebor HZS Olomouckého kraje v plavání (03.02.2004)
O úpravách motorů píše T. Mück - 2. díl (29.12.2003)
O úpravách motorů píše T. Mück - 1. díl (30.11.2003)
Rozložení základny - 2. díl (30.11.2003)
Pozvánka na soutěž v Babicích (30.09.2003)
Rozložení základny - 1. díl (22.07.2003)
Laminátový koš oficiálně povolen (02.07.2003)
Mistrovství HZS na raftech (20.06.2003)
IX. ročník Záchranářského kvadriatlonu (12.06.2003)
II.ročník hasičského pětiboje–TELČ 2003 (06.06.2003)
Okrsek nebo okres ? (27.05.2003)
Cyklomaraton MTB Tábor (20.05.2003)

5833 přečtení | Komentářů: 2 | Komentovat | Info-mail | Tisk

 
 
  Hledej v článcích
Rozš. hledání

  Reklama
Firesport - vše pro požární sport
Rocková kapela 365


  Diskuze
 VHL Horni Lidec 11.8.2012
 co pro lepší uchycení savice
 Hledáme spolumoderátora soutěže
 Elastické kalhoty
 11. ročník nočnej hasičskej súťaže Mostište -28. júla 22:00


Copyright © 2002 Haka Graphics. Všechna práva vyhrazena.
Žádná z částí webu Firesport nesmí být použita bez souhlasu autorů.
Novinky Extraliga ČR v požárním útoku Ligy požárním útoku Diskuze o požárním sportu a vše s ním související Soutěže, které nespadají do seriálů jednotlivých lig Pozvánky na soutěže Chat pro pokec o požárním sportu Fotografie z hasičských závodů Videa požárních útoků ke stažení Nabídka výrobků pro požární sport Odkazy na ostatní hasičské stránky Sekce, kde jsou příspěvky nezařaditelné do předchozích odkazů