Firesport
Firesport
   Firesport soutěže    

  Ročník 2011
 Výsledky soutěží
 Rozpis soutěží
 Celkové pořadí

  Kalendář soutěží

  Jiné ročníky
 Ročník 2009
 Ročník 2008

  Webmaster

 
 
 Zimní příprava.....  
Autor: Redakce ZCHL  20. 04. 2008
     Leckdo nezasvěcený se jistě udiveně zeptá : Zimní příprava u hasičů? To taky existuje? Ti, kdož přičichli k hasičskému sportu na určité úrovni, ale vědí, o čem je řeč.
A protože nás už za necelý měsíc čeká první jarní závodní „sprcha“ v podobě Tréninkového kempu v Bezděkově pod Třemšínem, pojďme se mrknout, jak se na novou sezónu připravují ti nejlepší ze ZČHL 2007…
 


     

Zlaté hochy z Horní Lukavice na typickém hasičském tréninku nejspíš nepotkáme. Většina z nich totiž tráví přes zimu volný čas na ledě v hokejové výstroji ( někteří přímo za Lukavici - mimochodem ta skončila letos v nejvyšší A skupině přeboru Plzeňského kraje na slušném 6. místě z celkových 13ti týmů).
(Kromě toho se nám o jednotlivcích donesly neoficiální ale zajímavé zprávy až ze slovenských Tater – lyžování, sauna, párty … - to bude panečku forma!)
Údajně začínají na hasičské závody trénovat až koncem dubna - začátkem května, ale dle tajných zdrojů bylo ve středu 9.4. spatřeno v nám známém závodním areálu u lukavického koupaliště hasičské auto. Vypadá to, že mistři nechtějí nic nechat náhodě a nehodlají se té první příčky jen tak pustit.
Nebo že by už teď připravovali občerstvovací zázemí na tamější první kolo ZČHL? Každopádně mají s tím jistě bohaté zkušenosti z hasičkého bálu, který pořádali – a to byl prý pořádný „trénink“…:o)

 

Stříbrní Brodeslavští udržují v lesku nejen vyhraný pohár, ale i sami sebe. Prosincové počasí je ven moc nelákalo, a tak vzali útokem plzeňský bazén – plavání, sauna a relax je očividně příjemný začátek zimní přípravy.
Od konce února se věnují silovému tréninku ve fitku v Brodeslavech, kde intenzivně posilují celé tělo se zaměřením na nohy. Vzhledem k tomu, že kluci začali postupně běhat v slušivých elasťáčcích, má se minimálně ženská část osazenstva ZČHL na co těšit…:o)
O víkendech vyrážejí na běh těžkým přírodním terénem na 8 km vzdálený hrad Krašov a jak počasí dovoluje, trénují venku.
Úspěch ovšem netkví jen v tvrdém trénování, záleží i na celistvosti týmu, což tihle hoši moc dobře vědí. Týden před Tréninkovým kempem v Bezděkově p. Třemšínem (kam se mimochodem rovněž chystají) jedou doladit formu před začátkem sezóny na týmové soustředění do Prahy.A jako tým všem posílají pozdrav…

 

Bronzoví chlapci z Poděvous to vzali z úplně jiného konce a příprava na sezónu probíhá hlavně při práci. Jednak na brigádách SDH (stále opravují a vylepšují hasičskou zbrojnici a hlavně upravují terén kolem zámkové dlažby na závodním hřišti) a jednak na stavbách (navzájem si pomáhají při budování rodinných domků).
Ve zbývajícím volném čase se snaží každý podle svého: někdo chodí běhat, jiný preferuje jízdu na kole (vlastně na rotopedu – to aby nebyla tak dlouhá cesta zpátky:o) ), další zase fitko… To navštěvuje hlavně Antonio, kterému se trénink vyplatil: 29.3.2008 obhájil loňské prvenství ve výstupu na domažlickou věž (viz. www.hasicido.cz).
Něco mají ale přece jen týmového. Jak prozradil jeden z nich, jako mančaft se připravují hlavně v hospodě u piva. Na druhou stranu proč ne, i výživa je při zimní přípravě důležitá! :o)
A jestli to byl správný objemový trénink, to se už brzy uvidí …

 

Ani naši rekordmani ze Strážova přes zimu nezahálí. Ovšem i u nich se jedná spíš o individuální trénink. Že jsou ti Klatováci ale všestranní!
Potkáte je na ledě při hokeji, ve fitku, na svahu na lyžích i snowboardech (mimochodem košař se nezdá a jako instruktor vás může potrápit na některém ze šumavských svahů) a někoho teď na jaře dokonce i na čtyřkolce. Další zlepšují fyzičku touláním po kopcích, jiní zase pracují na pravidelném pitném režimu (i na béčkách je třeba být „vodě“ blízko). Nechybí ani udržování ducha a mysli – změn na stránkách nejen ZČHL si jistě každý všiml a kromě toho už mají ve svých řadách činovníka a rozhodčího 1. stupně hry Plamen mladých hasičů.
Všechno? Kdepak! Jak sám Honza Adamec prohlásil: třešničkou na dortu jsou jejich proudaři. Každý si určitě výborné výkony těchhle dvou běžců (mimochodem bráchů) snadno vybaví, a tak není divu, že jeden z nich tráví na trénincích každou volnou chvilku (rád by letos vyhrál všechny závody zařazené do třetí ligy atletiky) zatímco druhý je hasič tělem i duší a stará se o odbornou přípravu různých zásahových jednotek.
Cílem celého družstva v nové sezóně je udržovat stabilní výsledky kolem 17:00 s a podporovat dobrou náladu při soutěžích ZČHL. Myslím, že v obojím se již osvědčili, a my se máme na co těšit.
Kdo by chtěl o Strážovu vědět víc a podrobněji, zde je celý velice poučný článek o jejich zimní přípravě.

 

V Horní Kamenici také neusnuli na vavřínech. Vloni byly jejich výkony od zdi ke zdi – jednou výborné, podruhé provar… I tak si kluků pravidelný divák na ZČHL nemohl nevšimnout a že to letos nechtějí nechat náhodě, je víc než jasné…
Týmový trénink probíhá jednou týdně v sokolovně, kde trénují „na sucho“ – zkoušejí spojování hadic a výběh ze základny.
Kromě toho si stovkaři zkoušejí zapojovat rozdělovač. Horní Kamenice totiž sbírá úspěchy i na postupových soutěžích SH ČMS – kluci reprezentovali domažlický okres na krajském kole v Plzni 2007.
Další část tréninku tráví společnou hrou (většinou florbalem) – kluci dobře vědí, jak je důležité posílit nejen svaly ale i týmového ducha…
Individuální tréninky absolvují především stovkaři. Spočívají v atletickém tréninku, tréninku na překážkách a cvičení v posilovně. Ti, kteří pracují u HZS mají navíc trénink na cvičné věži. Převážná většina se v této fázi řídí tréninkovým plánem, uveřejněným na stránkách Českého hasiče – najdete na http://www.ceskyhasic.cz/index.php?menu=73
Jinak už se (dle slov samotného starosty SDH) všichni Kameňáci těší na soutěžní sezónu 2008.

 

„Skokan sezóny“ – tak by se dal nazvat stále lepší tým mladých borců z Hubenova – předloni 24. příčka na ZČHL a v roce 2007 už 6.! Kluci se skvěle vyběhali a přibývající zkušenosti jsou znát.
Na přicházející závodní sezónu se vyzbrojili novým strojem sestaveným – jak jinak než – na Moravě, a tak budou moci konečně konkurovat i těm nejlepším týmům. Jen v mašině to ovšem není, což si všichni dobře uvědomují a dávají si sami řádně do těla.
Prioritou jsou pro ně postupové soutěže SH ČMS (mimochodem i oni se vloni probojovali do krajského kola v Plzni), takže dvakrát týdne trénují pilně běh na 100m na tartanové dráze na HZS Košutka a už teď jsou údajně ve skvělé formě.
Složení mančaftu na útoku zůstává a ačkoli jejich vedoucí tvrdí „bohužel“, je nám všem jasné, že bude na závodech jistě na co koukat!

 

Skladba týmu zůstane stejná i v Krašovicích, kde se soutěžní hasičině pravidelněji věnují už 12 let (mimochodem věkový průměr družstva 26,5). Z tehdejšího mančaftu zůstali do současnosti ovšem pouze naběrač, strojník a troják, ostatní posty se hodně měnily. Nicméně vloni nám předvedli, že dokáží občas potrápit i nejžhavější favority ZČHL, o čemž svědčí jejich nejlepší dosažené časy (3B-17:71,2B-15,65)
Pro soutěžní sezónu 2008 nepřipravují údajně nic nového, takže jak je každý zná: modrá mašina, modré dresy, „Holky z naší školky“, pokusit se co nejčastěji atakovat 17ctkové časy (prý i 18ctky jsou OK, pokud budou na obou proudech :o) )
O zimní přípravě nechtějí vůbec nic prozradit, ale to by nesměli být vrabci na střechách : týmově navštěvovali přes zimu posilovnu v Horní Bříze, v posledních týdnech zkusili jednou nasucho základnu v sále místního hostince (po zjištění, že lépe se na sále „trénuje“ na plesech a bálech, už se jim víckrát nechtělo) a první trénink na vodu je teprve čeká. Zatím „jen“ se starou mašinou, neb nová se bude teprve zabíhat…

 

Vzato kolem a kolem, vzhledem k počtu nových strojů v mančaftech loňské první sedmičky ZČHL, to vypadá od začátku na pořádnou bitvu…

 

Z Bezděkova pod Třemšínem to bohužel už i poštovní holubi vzdali, a tak nemáme o jejich zimní přípravě téměř žádné zprávy. Údajně ještě týmově netrénovali, takže pokud tréninky tak pouze individuálně (zřejmě nejvíc kluci, co běhají i stovky).
Vypadá to, že v Bezděkově mají spoustu starostí hlavně s blížícím se tréninkovým kempem, takže jim držíme palce, aby celou akci organizačně zvládli…

 

- Nemusí pršet, stačí, když kape – něco takového zřejmě platí pro Bílenice-Dražovice. Vloni sbírali bod k bodu, aby to nakonec dotáhli na velmi dobré 9. místo. Nenápadní? To tihle „běláskové“ nejsou ani trochu. Kromě seběhaných útoků nám předvedli, že jsou opravdu pohodový tým, když vyhráli trofej pro nejlepší fanoušky 2007.
Na konci loňské sezóny si uvědomili, že jejich dosavadní patnáctka (jedna z posledních ve startovním poli ligy) jim opravdu nestačí, a tak se i oni rozhodli technicky posílit. Ještě že mají v mančaftu schopné lidi jako je Míra Šobr, který trávil vánoční svátky místo u Mrazíka u pohádky o nové vlastními silami sestavené závodní mašině. A jelikož pohádky mají šťastné konce, na tu bílenicko-dražovickou se už vyloženě těšíme…
Fyzicky se připravují spíše individuálně přes zimu hlavně na lyžích a hokeji, popřípadě florbalu. Jinak si spíše lížou loňské rány a doléčují zranění, aby byli na sezónu fit. A samo sebou shánějí posily, protože náhradníků není v tomhle sportu nikdy dost …

 

V Úhercích je mrtvo – aspoň to tak vypadá. Tomuhle trochu kontroverznímu týmu se údajně poněkud znelíbilo vedení ZČHL. Že by kvůli těm nepřiklepnutým závodům na rok 2008?. Těžko říct. Kdo byl ovšem v Kralovicích na hlasování o jednotlivých kolech, ví své…
Škoda jen, že ani jejich zástupce v radě ZČHL nedodal žádné zprávy, a tak si můžeme pouze domýšlet, jak se asi tento extraligový mančaft na sezónu připravuje…

 

Ženy z Bučí přes zimu oficiálně hlavně odpočívají a střádají síly na léto. Doufají (a jistě nejen ony), že jich bude dost. Dle tajných zdrojů byly ovšem některé členky zlatého týmu spatřeny při docházce na aerobní cvičení, takže se zřejmě jedná o aktivní odpočinek. Každopádně zimní příprava je u nich hlavně individuální záležitostí, jelikož některé z nich začaly trénovat stovky na postupové soutěže SH ČMS. A jak to bude vypadat, až se po zimě sejde mančaft v plné síle a celé kráse? Uvidíme na tréninkovém kempu, kam se holky rovněž chystají…

 

Veni, vidi, druhé místo 2007 - tak nějak by se dal charakterizovat tým žen z Poděvous. Vloni se holkám tvrdá zimní příprava vyplatila, když se jako nováčkovský tým dostaly na bednu, a tak ani letos úplně nezahálejí, i když času na tréninky je čím dál méně. Přesto se snažily docházet pravidelně do fitka a do haly, aby přes zimu nabraly kromě kil i trochu víc síly, obratnosti a rychlosti.
Mimo to probíhaly samozřejmě i tréninky ve výdrži – hasičský bál sice v Poděvousích neměli, ale příležitostí bylo víc než dost vzhledem k jiným akcím a hned několika kulatinám ve sboru. Děvčata se nechtěla nechat zahanbit jejich mužskými protějšky, a tak i ony několikrát držely hlídku téměř do rána a s vypětím všech sil protančily boty či sázely podzemnici olejnou do oblázků kolem hasičárny :o)
S příchodem aprílového počasí začaly trénovat venku – hlavně krátké tratě po lese a na hřišti, přičemž půlka dubna už patří výhradně stovkám vzhledem k nadcházejícím prvním halovým závodům v Jablonci (viz. www.oshjablonec.cz/ )
A jak vidí letošní sezónu? Prý: Kdo ví, jestli…

 

Ženy z SDH Seč nám již v loňské sezóně ukázaly, že v tréninku je hodně a jejich poctivě vyběhaný celkový bronz o tom svědčí víc než dost. Vzhledem k tomu, že v Seči každoročně probíhá jedno z nejlépe zorganizovaných a zajištěných kol ZČHL, nechtějí se setečtí nechat zahanbit ani na závodním poli, a tak začali se zimní přípravou již v říjnu. Všechna děvčata (kromě strojnice) se účastnila všech tréninků v tělocvičně, kde je při různých cvičeních na nářadí, se švihadly, běhu po lavičkách a různých hrách proháněl sám starosta Seče – bývalý tělocvikář.
Druhá fáze trénování – jako příprava zejména na večerní akce na lize - probíhala při hodinovém doplnění tekutin po každém tréninku, na zábavách, bálech, vepřových hodech a posezeních v hospůdce. K tomu si děvčata přivzala o Velikonocích pomlázku a na konci obchůzky celé vesnice, byla již řádně „vytrénovaná“ :o)
A jaké mají pro letošek cíle? Rády by se stabilními výkony udržely v lize na bedně a poprvé pojedou i na okresní kolo postupových soutěží v požárním sportu do Přeštic, kde chtějí získat hlavně zkušenosti a možná něco navíc…
Kdo by chtěl o setecké zimní přípravě vědět víc a podrobněji, zde je celý jejich zajímavý článek.

 

Zimní příprava žen ze Strýčkovic je rovněž zahalena rouškou tajemství – bohužel jsme do redakce nedostali žádné oficiální zprávy. Sen tam je někdo zahlédne, jak vybíhají schody u nedalekého hřbitova a údajně se byly podívat i ve fitku. Teď v dubnu už vyhnaly i pavouky z mašiny a vyzkoušely, jak jim jde po zimě požární útok. Vzhledem k avízu o posilách v mančaftu, jsme všichni zvědaví, jak se jim bude letos dařit.

 

Družstvo žen z Chválenic se na letošní sezónu připravuje stejně jako každý rok. Hlavní celoroční přípravu směřují k obhájení mistrovského titulu na MČR v požárním sportu (letos v Přerově). V PS ale bohužel dochází k neustálým změnám pravidel (např. zavedení přetlakového ventilu a jednotné mašiny), a tak není jednoduché sjednotit tréninky požárního útoku na mistrovství a na závody ZČHL. Navíc se mnohá kola různých závodů často kryjí. Letos to s termíny vypadá nadějněji, takže holky pevně věří, že se jim podaří zúčastnit se více závodů ZČHL a podat ještě lepší výkony než v roce loňském (podotýkám, že z osmi účastí dokázaly tři kola s přehledem vyhrát), i když je už od zimy provázejí nepříjemná zranění.
Přes zimu se věnují sportům individuálně dle vlastních zájmů – lyžování, běžky, plavání, aerobik, posilovna, běh… „Oficiálně“ chodí od ledna cvičit každý týden do tělocvičny v Nezvěsticích, a sotva to na jaře počasí dovolí, vyrazí trénovat na překážky na hasičskou pobočku na Slovany. Koncem dubna hodlají oprášit nářadí na požární útok, které ukládají k zimnímu spánku až v listopadu po Poslední kádi.
Vědí, že i vytvoření dobré party je důležité k dosažení výsledků v kterémkoli kolektivním sportu, a tak byla pro ně příjemným tréninkem i návštěva chválenického hasičského bálu.
Dle vlastních slov o sobě tvrdí: „Již několik let jsme dobrá parta a doufáme, že díky skvělému zázemí, které nám připravuje náš nepostradatelný trenér Karel Nolč, i nadále budeme.“

 

Přeji všem týmům plné zúročení zimní přípravy a splnění všech cílů, přání a snů. Hodně štěstí do sezóny 2008, která…..pssst, vypadá to, že něco už klepe na dveře……. :o)

Angel



Související články:
14. kolo ZČHL Hůrky 13. 9. 2008 (14.10.2008)
13. kolo ZČHL Bezděkov pod Třemšínem 31. 8. 2008 (12.09.2008)
12. kolo ZČHL Horní Hradiště 30. 8. 2008 (11.09.2008)
11. kolo ZČHL Bílenice&Dražovice 3. 8. 2008 (29.08.2008)
10. kolo ZČHL Kout na Šumavě (20.08.2008)
8. kolo ZČHL Nekmíř 26. 7. 2008 (06.08.2008)
7. kolo ZČHL Strážov 20. 8. 2008 (31.07.2008)
6. kolo ZČHL Janovice nad Úhlavou 19. 7. 2008 (25.07.2008)
5. kolo ZČHL Poděvousy 28. 6. 2008 (18.07.2008)
4. kolo ZČHL Krašovice 22. 6. 2008 (30.06.2008)
3. kolo ZČHL Bučí 21. 6. 2008 (27.06.2008)
2. kolo ZČHL Seč 1. 6. 2008 (12.06.2008)
1. kolo ZČHL Horní Lukavice (05.06.2008)
Rada ZČHL pro rok 2008 (21.11.2007)

5745 přečtení | Komentářů: 0 | Komentovat | Info-mail | Tisk | Zdroj: www.zchl.cz

 
 
  Hledej v článcích
Rozš. hledání

  Reklama
Firesport - vše pro požární sport
Rocková kapela 365


  Diskuze
 VHL Horni Lidec 11.8.2012
 co pro lepší uchycení savice
 Hledáme spolumoderátora soutěže
 Elastické kalhoty
 11. ročník nočnej hasičskej súťaže Mostište -28. júla 22:00


Copyright © 2002 Haka Graphics. Všechna práva vyhrazena.
Žádná z částí webu Firesport nesmí být použita bez souhlasu autorů.
Novinky Extraliga ČR v požárním útoku Ligy požárním útoku Diskuze o požárním sportu a vše s ním související Soutěže, které nespadají do seriálů jednotlivých lig Pozvánky na soutěže Chat pro pokec o požárním sportu Fotografie z hasičských závodů Videa požárních útoků ke stažení Nabídka výrobků pro požární sport Odkazy na ostatní hasičské stránky Sekce, kde jsou příspěvky nezařaditelné do předchozích odkazů