Firesport
Firesport
   Firesport soutěže    

  Reklama
/

  Ligy a soutěže
 Břeclavská liga
 Český pohár Velkopopovického Kozla
 Extraliga ČR
 Grand Prix Hodonín
 Hanácká extraliga
 Havlíčkobrodská liga
 JL OPEN liga
 Jihočeská has. liga
 Jizerská liga
 Krušnohorská liga
 Ligy - věže
 MSP
 Pelhřimovská hasičská liga
 Podhostýnská liga
 Prostějovská liga
 SMHL
 Táborská hasičská liga
 Třebíčská liga
 VC Uh. Hradiště
 VC Ústeckoorlicka
 VC Blanenska
 VC OSH Přerov
 Západočeská liga
 Zlínská liga PS

  Hlavní menu
Statistiky
Ankety
Všechny články
Nejčtenější články


  Seznam rubrik
 Břeclavská hasičská liga
 Český pohár
 Extraliga ČR
 Fotografie
 Grand Prix Hodonín
 Hanácká extraliga
 Havlíčkobrodská liga
 Jihlavské liga OPEN v pú
 Jihočeská has. liga
 Jizerská liga
 Kozel - partner Firesportu
 Krušnohorská liga
 Liga ČR ve výstupu na věž
 Moravskoslezský Pohár
 Nezařazené
 Obchod
 Ostatní
 Pelhřimovská hasičská liga
 Podhostýnská hasičská liga
 Pozvánky
 Prostějovská liga
 SMHL
 Táborská hasičská liga
 Třebíčská okresní liga
 VC Uherské Hradiště
 VC Ústeckoorlicka
 Velká cena Blanenska v PÚ
 Velká cena OSH Přerov
 Video
 Západočeská has. liga
 Zlínská liga požárního sportu

  Webmaster

 
 
 Reprezentační tým dorostenců SH-ČMS  
Autor: Roman - Radíkov  31. 05. 2011
     Reprezentační tým dorostenců Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu se představuje. Na základě pozvání od Mezinárodní federace požárního sportu se sídlem v Moskvě se SH ČMS rozhodlo přijmout nabídku a zúčastnit se tak  II.MS v požárním sportu mládeže, které proběhne letos v červnu v ruském Petrohradu. Rázem se začal rodit zajímavý projekt.
 


     

Jelikož se jednalo o první akci tohoto druhu, padlo začátkem roku 2011 rozhodnutí dát šanci všem talentovaným dorostencům a vyhlásit veřejnou výzvu pro ty, které baví požární sport, mají dobré výsledky a měli by zájem spolupracovat.

 A tak poslední únorový víkend přivítala náměstkyně starosty SH ČMS Monika Němečková v Ostravě-Porubě všechny, kteří na tuto výzvu Ústřední odborné rady mládeže SH ČMS zareagovali.
O přízeň výběrové komise se ucházela víc jak stovka přihlášených kandidátů, rozdělená do tří věkových skupin. Největší konkurence se sešla ve starším dorostu, o něco méně početná byla skupina 15-16-ti letých. Nejméně adeptů bylo ve věku mladšího dorostu ve věku od 13 – 14 let.

Všichni zúčastnění dorostenci prošli sérií atletických, silových a obratnostních testů, včetně techniky na překážkách a práce s hadicemi. Chvilky volna mezi jednotlivými testy byly využity k rozhovorům s jednotlivými kandidáty o jejich trénincích, zkušenostech a dosavadních úspěších.
V době, kdy už byli všichni na cestě domů, začala asi nejtěžší práce výběrové komise. Každý z členů měl svůj okruh favoritů a bylo potřeba dojít ke shodě u maximálně osmi z každé věkové skupiny, což se nakonec podařilo.

Po necelém měsíci se sešel širší výběr dorostenecké reprezentace k další společné přípravě, která už byla zaměřená na nácvik běhů na 100 m s překážkami, výstupu na cvičnou věž a zkoušely se i jednotlivé úseky štafety. Starší dorostenci si poprvé vyzkoušeli štafetové hašení a nutno říct, že se klukům nevedlo vůbec špatně. Zajímavým okamžikem byl jistě kontrolní závod v běhu na 100 m s překážkami a výstupu na věž. V závěru druhého srazu reprezentace opět muselo dojít na nepříjemné zredukování výběru. Z původní čtyřiadvacítky pokračovalo pod hlavičkou repre týmu  jen šestnáct dorostenců.

V květnu začalo závodní období a tak reprezentace začíná využívat každé možnosti porovnat si svoji výkonnost s ostatními závodníky. V sobotu 7.května 2011 se v Plzni většina představila v rámci Českého poháru Velkopopovického Kozla v běhu jednotlivců na 100 metrů překážek. V přestávkovém programu se celý tým předvedl poprvé před diváky při exhibičním závodě ve výstupu na cvičnou věž. Druhý den všichni absolvovali premiérový závod dorostenců na věži, který se konal v rámci Memoriálu Vendulky Fránové a odpolední  běhy na 100 m s překážkami.

Při tomto závodě se mladí reprezentanti poprvé představili  v nové kolekci reprezentačních dresů, kterou pro ně vyrobila jihomoravská firma BISON.

Další náročný víkend začal už v pátek 13.5.2011 účastí na závodech Ligy ČR ve výstupu na věž v Ústí nad Orlicí. Tam si Standa Paulíček a Michal Bulín troufnuli do ostrého závodu a nevypadalo to vůbec špatně. Standa zvládnul celou věž nejrychleji za 17,73 a Michal za 17,77. O přestávce mezi druhými a třetími pokusy se představil celý reprezentační tým na distancích, tak jak jsou pro ně určeny v mezinárodních dorosteneckých pravidlech, tedy mladší dorost se zavěšeným žebříkem do první ho okna, střední dorost také do prvního okna, ale už se zápichem a starší dorost se zápichem do druhého okna. Výkony všech mladíků ve věku od 13 – 18 let diváky nadchly, kluci předvedli velké zaujetí, šikovnost a snahu.


V sobotu 14.5.2011 se celý reprezentační tým přesunul do své téměř „mateřské“ základny na HZS v Ostravě-Porubě, kde probíhalo okresní kolo v požárním sportu dospělých, které organizovalo Městské sdružení hasičů Ostrava. Díky vstřícnosti pořadatelů si kluci na nečisto vyzkoušeli všechny disciplíny během jednoho dopoledne.
Pro celou dorosteneckou reprezentaci bylo skvělé závodit si v Ústí nad Orlicí i v Ostravě. Pro kluky to byly další zkušenosti a setkání s realitou. Bylo cenné sledovat, jak se vyrovnávají s atmosférou závodů. Postupně se s tím všichni perou a zlepšování je vidět na každém z nich. Kluci hodně trénují doma, protože na soustředěních se toho bohužel moc stihnout nedá. Většina z nich si zlepšila osobní rekordy a také výkony všech štafet 4x100m při sobotních závodech v Ostravě byly parádní.


„Kluci jsou neskutečně pilní, zapálení a šikovní, myslím, že vytvořili skvělou partu a pevně věřím, že jim ta bojovnost, nasazení a kolektivní duch vydrží až do Petrohradu,“ říká vedoucí přípravy dorostenecké reprezentace Monika Němečková. „V mých očích všichni zúročují dlouhodobou přípravu z kolektivů mladých hasičů a dorostu, tu mravenčí práci jejich vedoucích a instruktorů, kteří se jim od dětství věnovali  a v neposlední řadě rodičů, kteří je v tomto krásném sportu podporovali. Určitě je vidět i dobrá práce trenérů reprezentace.  Přála bych si, aby se nám již vyhýbala všechna zranění, aby kluci přesto, že dobře vědí, že v Petrohradu může Českou republiku fakticky reprezentovat jen 9 z nich, stále vnímali a byli pyšni na to, že jsou součástí jedné velké rodiny.“


Dorostenecká reprezentace SH ČMS:
Mladší 13-14 let: Vladimír Šenk – SDH Těškovice, Jan Gášek – SDH Karolinka, Bohdan Sroka – SDH Těškovice, Jaroslav Feller – SDH Hostomice
Střední 15-16 let: Martin Lidmila – SDH Zbožnov, Tomáš Vlček – SDH Lhenice, Jan Vyvial – SDH Kozlovice, Tomáš Weidinger – SDH Bludov, Matěj Krayzel – SDH Těškovice a Dominik Bělský – SDH Krouna
Starší 17-18 let: Šimon Kudrna – SDH Těškovice, František Kunovský – SDH Němetice, Michal Bulín – SDH Žebnice , Stanislav Paulíček – SDH Široký Důl ,Petr Vaculín – SDH Veselá, Josef Mládek – SDH Jablonec nad Jizerou.

Karel Švéda, tiskový zpravodaj reprezentace dorostu SH ČMS

 

 



5780 přečtení | Komentářů: 0 | Komentovat | Info-mail | Tisk

 
 
  Hledej v článcích
Rozš. hledání

  Reklama
Firesport - vše pro požární sport
Rocková kapela 365


  Diskuze
 VHL Horni Lidec 11.8.2012
 co pro lepší uchycení savice
 Hledáme spolumoderátora soutěže
 Elastické kalhoty
 11. ročník nočnej hasičskej súťaže Mostište -28. júla 22:00


Copyright © 2002 Haka Graphics. Všechna práva vyhrazena.
Žádná z částí webu Firesport nesmí být použita bez souhlasu autorů.
Novinky Extraliga ČR v požárním útoku Ligy požárním útoku Diskuze o požárním sportu a vše s ním související Soutěže, které nespadají do seriálů jednotlivých lig Pozvánky na soutěže Chat pro pokec o požárním sportu Fotografie z hasičských závodů Videa požárních útoků ke stažení Nabídka výrobků pro požární sport Odkazy na ostatní hasičské stránky Sekce, kde jsou příspěvky nezařaditelné do předchozích odkazů